Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Παρουσίαση του βιβλίου «Παλιά πορτρέτα ζευγαριών του Βαλτινού»

 

Στο βιβλίο με τίτλο «Λεύκωμα: «Παλιά πορτρέτα ζευγαριών του Βαλτινού», που εκδόθηκε από τις Γραφικές Τέχνες «Δημήτρη Τσιγάρα», γίνεται η παρουσίαση διάφορων πορτρέτων, που στο σύνολό τους αποτελούν ένα κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού και συνθέτουν ένα μοναδικό λαογραφικό αρχείο.

Πρόκειται για εικόνες που κατέγραψε και διέσωσε ο φακός του παραδοσιακού φωτογράφου, οι οποίες λειτουργούν ως θυμητάρια μιας αλλοτινής εποχής και αποτελούν πολύτιμο θησαυρό και ακριβή παρακαταθήκη για τις ερχόμενες γενιές. Κυρτωμένες φιγούρες του μόχθου και αυλακωμένα πρόσωπα, αλλά και πρόσωπα με τα ωραία χαρακτηρίστηκα της νιότης και της καθαρότητας του βλέμματος, μας αποκαλύπτουν την εσωτερική δύναμη και ομορφιά τους.

Η φωτογραφία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη μνήμη και στη λήθη και μέσω της εικόνας, αφήνει πίσω αρκετά μνημονικά ίχνη. Ο ρόλος της είναι, να φυλακίσει την κάθε στιγμή και από την άλλη να μας αφηγηθεί ή να μας αφήσει να αναγνώσουμε ή να φανταστούμε όλες τις ιστορίες, τα ενδεχόμενα, ή τις διάφορες πτυχές από τις μυστικές ζωές των εικονιζόμενων.

Με το ξεφύλλισμα του λευκώματος, νοιώθει κανείς την μαγεία και τη δύναμη της εικόνας, τη σιωπηλή επικοινωνία, καθώς στα πρόσωπά τους αναγνωρίζονται ίχνη και μηνύματα της αλλοτινής τους ζωής.

Το βιβλίο παρουσιάζεται και διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο εδώ.

επικοινωνιστε μαζι μας