Τέτοιες
μέρες, που ο χειμώνας έχει πια πατήσει για τα καλά και το έθιμο κρατά ακόμη τον
λόγο του, έμπαινε η φωτιά νωρίς στο σπίτι και το καζάνι έπαιρνε τη θέση του.
Ήταν οι μέρες του τσιγαρίσματος, τότε που τίποτα δεν πήγαινε χαμένο και το
φαγητό γεννιόταν από τη φροντίδα και τη μνήμη. Οι τσιγαρίδες, καρπός της
υπομονής και της χειμωνιάτικης προνοητικότητας, έσμιγαν με τα πράσα του κήπου -γλυκά,
χειμωνιάτικα, μυρωδάτα- και γίνονταν φαγητό για όλη την οικογένεια.
Ένα τέτοιο πιάτο απλό, μα βαρύ σε ιστορία, που έφτασε ως εμάς όχι γραμμένο σε
χαρτί, αλλά περασμένο από στόμα σε στόμα, από χέρι σε χέρι, σας παρουσιάζουμε
παρακάτω.
Οι τσιγαρίδες είναι ένας παραδοσιακός,
χειμωνιάτικος μεζές του τόπου μας, που φτιάχνεται αργά σε χοιρινό λίπος, κομμάτια
από πανσέτα ή λιπαρό χοιρινό κρέας, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Τα
τραγανά, σιγοψημένα κομμάτια χοιρινού (συνήθως πανσέτα ή λαρδί) τσιγαρίζονται
μαζί με πολλά πράσα, κρεμμύδι, ντομάτα, κρασί και μυρωδικά (όπως ρίγανη),
δημιουργώντας ένα πλούσιο, γευστικό πιάτο που σερβίρεται ζεστό με τσίπουρο ή
κρασί, ιδανικό για την περίοδο των γιορτών.
Συνταγή για τσιγαρίδες με πράσα:
Υλικά:
Χοιρινό με λίπος (πανσέτα ή λαρδί), κομμένο σε
μπουκιές.
Πράσα, ψιλοκομμένα (ποσότητα γενναιόδωρη).
Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (προαιρετικά).
Ντομάτες, τριμμένες.
Λίγο ελαιόλαδο για το ξεκίνημα.
Λευκό κρασί (ή νερό).
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Εκτέλεση:
Σοτάρισμα: Σε μια
φαρδιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεστάνετε λίγο λάδι σε μέτρια φωτιά και
σοτάρετε τις μπουκιές χοιρινού μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν και να βγάζουν το
λίπος τους.
Σιγοψήσιμο: Χαμηλώστε τη
φωτιά. Το κρέας πρέπει να σιγοβράζει μέσα στο δικό του λίπος μέχρι να μαλακώσει
και να γίνει τραγανό.
Προσθήκη λαχανικών: Προσθέστε
τα ψιλοκομμένα πράσα και το κρεμμύδι (αν χρησιμοποιείτε) και ανακατέψτε,
αφήνοντάς τα να μαλακώσουν.
Υγρά και μυρωδικά: Προσθέστε
τις τριμμένες ντομάτες, το κρασί (ή νερό), ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράσιμο: Σκεπάστε και
αφήστε να σιγοβράσουν όλα μαζί μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να δέσει η
σάλτσα, ανακατεύοντας περιστασιακά.
Σερβίρισμα: Οι
τσιγαρίδες είναι έτοιμες όταν το κρέας είναι τραγανό, το λίπος έχει λιώσει και
το πιάτο είναι πλούσιο σε γεύση. Σερβίρονται ζεστές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου