Όταν
αρχίζει να δροσίζει ο Οκτώβρης και γεμίζουν οι πάγκοι με λάχανα, πράσα και
σπανάκια, ξυπνάει μέσα μας η μνήμη της γιαγιάς που άπλωνε το τραπεζομάντηλο και
άνοιγε φύλλο με τον πλάστη. Αυτή η νηστίσιμη θεσσαλική λαχανόπιτα είναι ό,τι
πιο απλό και ταυτόχρονα πλούσιο είχε το φθινόπωρο στα χωριά: λάχανο, πράσα,
κρεμμύδια, σπανάκι και λίγο ρύζι για να «δέσει» η γέμιση. Αγνό ελαιόλαδο,
σπιτικό φύλλο και μπόλικη αγάπη. Αν θέλετε να μοσχομυρίσει το σπίτι… ετοιμάστε
ταψί!
Υλικά
Για τη γέμιση:
1 μικρό λάχανο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες
2-3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (αν υπάρχουν)
1 ματσάκι σπανάκι (ή και βλίτα/σέσκουλα αν τα βρεις)
1 καρότο τριμμένο (προαιρετικά αλλά γλυκαίνει πολύ
ωραία)
1 χούφτα σέλινο ή μάραθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι γλασέ ή τραχανά ξινό
(παραδοσιακό τρικαλινό μυστικό)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα γλυκιά
Για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή χωριάτικο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι ή τσίπουρο (για τραγανό φύλλο)
Χλιαρό νερό όσο πάρει
Αλάτι
(Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτοιμο
χωριάτικο φύλλο – αλλά η γιαγιά θα σε κοιτάξει λίγο αυστηρά…)
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και
σοτάρουμε κρεμμύδια και πράσο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το λάχανο και το καρότο και ανακατεύουμε
μέχρι να πέσουν λίγο.
Ρίχνουμε το σπανάκι και τα υπόλοιπα χορταρικά να
μαραθούν κι αυτά.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε πάπρικα και το ρύζι ή
τον τραχανά.
Αφήνουμε να πιει τα υγρά της (δεν θέλουμε να είναι
νερουλή γιατί θα μας μουσκέψει το φύλλο).
Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
2. Ετοιμάζουμε το φύλλο:
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και
το ξίδι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε ώσπου να
γίνει ζύμη λεία κι ελαστική.
Τη χωρίζουμε σε 4-6 μπάλες (ανάλογα πόσα φύλλα
θέλουμε) και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη.
3. Στήνουμε την πίτα:
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο λεπτό και το στρώνουμε σε
λαδωμένο ταψί, φροντίζοντας να περισσεύει από τα πλάγια.
Λαδώνουμε ελαφρά το φύλλο. Συνεχίζουμε με δεύτερο
φύλλο.
Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε καλά.
Σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα, λαδωμένα ανάμεσα τους.
Κλείνουμε τις άκρες. Χ χαράζουμε την πίτα (όχι μέχρι
κάτω).
Ραντίζουμε με λίγο νερό ανακατεμένο με λάδι για να
γίνει τραγανή.
4. Ψήσιμο:
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-60
λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να μοσχομυρίσει το σπίτι… σαν της γιαγιάς!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου