Γενιές
και γενιές έχουν μεγαλώσει με τις παραδοσιακές χωριάτικες πίτες του τόπου μας
και λίγο πολύ σίγουρα θα έχουμε δοκιμάσει όλοι μας κάποια από αυτές.
Μπατζίνα,
τραχανόπιτα, πλαστός με τσουκνίδια, χασιάτα, μπομπότα, γαλατόπιτα, κρεατόπιτα, είναι
μερικές από τις συνταγές που μιλάνε απευθείας στο θυμικό και το... στομάχι και
αξίζουν να βρίσκονται στο τραπέζι μας, χάρη στα απλά υλικά, την ευκολία
παρασκευής και τις πλούσιες γεύσεις που γεμίζουν τον ουρανίσκο.
Για
την τραχανόπιτα της περιοχής των Τρικάλων χρειάζεστε:
Υλικά
(για 10 μερίδες)
6-7
φύλλα ζύμης
3
ποτήρια νερού γλυκό τραχανά
300
γρ. Τυρί φέτα
1
φλιτζάνι λάδι
4
ποτήρια νερό
αλάτι.
Βάζουμε
την κατσαρόλα με το νερό στη φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τον
τραχανά μέχρις ότου αρχίζει να βράζει οπότε τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και
τον αφήνουμε να φουσκώσει. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε όλα τα φύλλα πάντα
ραντίζοντας ανάμεσα με λάδι.
Αφού
κρυώσει ο τραχανάς προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το υπόλοιπο λάδι και το αλάτι,
ανακατεύουμε το μείγμα και το απλώνουμε πάνω από τα φύλλα στο ταψί. Γυρίζουμε
στριφτά τις άκρες των φύλλων προς το εσωτερικό του ταψιού για να σχηματισθεί ο
κόθορος και το βάζουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η
επιφάνεια. Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε την πίτα σε μερίδες.
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου