Η
μπατζίνα είναι μία παραδοσιακή πίτα (κολοκυθόπιτα) από την Θεσσαλία,
πανεύκολη αλλά πεντανόστιμη.
Παλιότερα αυτή η πίτα αποτελούσε το κολατσιό όλων, για τα παιδιά στο σχολείο, για τους μεγάλους που δούλευαν στα χωράφια, για φιλέματα στους επισκέπτες. Ήταν η εύκολη λύση για να χορτάσουν την «πείνα» τους εκείνα τα δύσκολα χρόνια!
Φυσικά τα υλικά τότε ήταν αγνά, και συνήθως ψηνόταν στη γάστρα ή στο ξυλόφουρνο!
Παρουσιάζουμε παρακάτω τη συνταγή μιας πίτας που «κρύβει» την ελληνική παράδοση και τον τρόπο ζωής των προηγούμενων χρόνων!
Παλιότερα αυτή η πίτα αποτελούσε το κολατσιό όλων, για τα παιδιά στο σχολείο, για τους μεγάλους που δούλευαν στα χωράφια, για φιλέματα στους επισκέπτες. Ήταν η εύκολη λύση για να χορτάσουν την «πείνα» τους εκείνα τα δύσκολα χρόνια!
Φυσικά τα υλικά τότε ήταν αγνά, και συνήθως ψηνόταν στη γάστρα ή στο ξυλόφουρνο!
Παρουσιάζουμε παρακάτω τη συνταγή μιας πίτας που «κρύβει» την ελληνική παράδοση και τον τρόπο ζωής των προηγούμενων χρόνων!
Τι
χρειαζόμαστε:
Υλικά: 500 gr. κολοκύθα πράσινη, 400 gr. φέτα σκληρή, 2 αυγά, 120 ml. γάλα, 80 ml. ελαιόλαδο, 250 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο και αλάτι.
Εκτέλεση
βήμα-βήμα
Για να φτιάξουμε τη μπατζίνα θα χρειαστούμε μια μεγάλη πράσινη κολοκύθα.
Για να φτιάξουμε τη μπατζίνα θα χρειαστούμε μια μεγάλη πράσινη κολοκύθα.
Κόβουμε
την κολοκύθα στην μέση, με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.
Βγάζουμε
την ψίχα της κολοκύθας ξύνοντας με κουτάλι, διαφορετικά τρίβουμε την κολοκύθα
στο χοντρό μέρος του τρίφτη και την βάζουμε σε τρυπητό.
Πατάμε με το χέρι μας καλά την τριμμένη κολοκύθα να βγάλει τα υγρά και αλατίζουμε.
Προσθέτουμε
την τριμμένη κολοκύθα και αν χρειάζεται, ανάλογα την φέτα λίγο αλάτι,
ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύουμε μέχρι να
πάρουμε ένα σχετικά σφιχτό χυλό.
Θρυμματίζουμε
την φέτα με ένα πηρούνι και την βάζουμε σε ένα μπώλ.
Κρατάμε στην άκρη μία χούφτα από το τυρί για το τέλος.
Προσθέτουμε στο μπώλ τα αυγά, το γάλα, το ελαιόλαδο, την φέτα και ανακατεύουμε καλά.
Κρατάμε στην άκρη μία χούφτα από το τυρί για το τέλος.
Προσθέτουμε στο μπώλ τα αυγά, το γάλα, το ελαιόλαδο, την φέτα και ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε
καλά ένα μεγάλο ταψί.
Το ταψί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε η πίτα να έχει πάχος περίπου ένα εκατοστό, γιατί πρέπει να είναι λεπτή.
Προσθέτουμε πάνω από την πίτα το τυρί που κρατήσαμε, θρυμματισμένο και μερικά κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια.
Το ταψί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε η πίτα να έχει πάχος περίπου ένα εκατοστό, γιατί πρέπει να είναι λεπτή.
Προσθέτουμε πάνω από την πίτα το τυρί που κρατήσαμε, θρυμματισμένο και μερικά κομματάκια βούτυρο στην επιφάνεια.
Ψήνουμε
για 50-60 λεπτά στους 180°C, στο χαμηλό ράφι του φούρνου. Αν την θέλουμε
ξεροψημένη ψήνουμε 15 λεπτά ακόμη, αφού καλύψουμε με λαδόκολλα.
Αφήνουμε
να κρυώσει λίγο η μπατζίνα και την κόβουμε σε κομμάτια.
Καλή
όρεξη!
Πωπωω μπατσίνα η υπέρτατη πίτα για μενα!όλα τα καλοκαίρια στο χωριό είχαμε πάντα μπατσίνα τις κυριακές!! Εγώ που δεν είμαι και ιδιαίτερα χρυσοχέρα έχω βρει αυτή την μπατζίνα https://xrisizimi.gr/proionta/mpatzina-me-tiri-kolokithi/ που είναι ότι πιο κοντινό σε αυτό που έφτιαχνε η γιαγιά μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκπληκτικη συνταγη μπραβο σας. και μετα απο αυτο ταιριαζει ενα γλυκο κατεψυγμενο απο εδω https://www.papa-pastry.com/el/products/glyka/glyka-kafe και θα εισαι τελεια
ΑπάντησηΔιαγραφή