Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Ο ιδρώτας και το παράπονο του αγρότη (Βίντεο του 1996)

 Ένα βίντεο με παλιές εικόνες, από την δεκαετία του 1990, με αγρότες και κτηνοτρόφους του Βαλτινού στον χώρο της εργασίας τους. Μια καταγραφή των συνθηκών, των προβλημάτων και των δυσκολιών τους και ένα διαρκές, αλλά μάταιο παράπονο και αίτημα στήριξης, για την επιβίωση και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Για αρκετά χρόνια, ακούγονταν ως μόνιμη επωδός των αγροτών «Το κράτος δεν μας βοηθάει…».

Στην ανεξέλεγκτη ελληνική αγορά αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ανέκαθεν, εισέπρατταν και εισπράττουν ψίχουλα.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εγκατάλειψη τόσο του αγροκτηνοτροφικού επαγγέλματος όσο και της αγροτικής γης.

Η χώρα χάνει σταθερά την παραγωγική της βάση και, την ώρα που οι τιμές λόγω μειωμένης προσφοράς αυξάνονται στην κατανάλωση, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να εισπράττουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Την ίδια στιγμή οι έμποροι εισάγουν αφειδώς και παρανόμως σε πολλές περιπτώσεις, βασικά αγροτικά προϊόντα και τα πουλούν σε τιμές πολλαπλάσιες στους ανυποψίαστους κατοίκους των πόλεων, οι οποίοι νομίζουν ότι πίσω από τις ανατιμήσεις κρύβονται οι αγρότες.

Και έτσι το σκηνικό που διαμορφώνεται βγάζει, παραδόξως, χαμένους τόσο τους καταναλωτές όσο και τους αγρότες και πολύ κερδισμένους αυτούς που συμμετέχουν λιγότερο σ’ αυτή την αλυσίδα: τους ενδιάμεσους, τους μεσάζοντες.

Η εγκατάλειψη της αγροτικής γης και η αδυναμία εκσυγχρονισμού και προσαρμογής, τα νέα δεδομένα της αγοράς δημιουργούν μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, οι οποίες καλύπτονται από τις εισαγωγές.

Για την επιβίωση και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας το πρώτο που πρέπει να αλλάξει είναι η νοοτροπία. Νοοτροπία όλων των δρώντων στον τομέα, ξεκινώντας από τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια, τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και φυσικά τις πολιτικές ηγεσίες.

Οι αγρότες είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν, αν δουν και πεισθούν ότι υπάρχει ένα σχέδιο που θα τους κρατήσει στη γη τους και θα δώσει προοπτική στη δουλειά τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας