Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Το Πασχαλινό τραπέζι στο Βαλτινό

 

Το Πάσχα θεωρείται η σημαντικότερη γιορτή των Ελλήνων αλλά και η πιο χαρμόσυνη καθώς συνδυάζεται και με τον εορτασμό της άνοιξης. Και βεβαίως, το φαγητό βρίσκεται στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων.

Φέτος στο Βαλτινό, ο καιρός ήταν σύμμαχος και το ψήσιμο του οβελία, ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς οι ψησταριές ετοιμάστηκαν, τα κάρβουνα άναψαν και τα αρνιά άρχισαν να στριφογυρίζουν στις σούβλες. Αρνιά, κατσίκια, κοκορέτσια και κοντοσούβλια «έδωσαν και πήραν». Ωστόσο υπήρχαν και εκείνοι που επέλεξαν να ψήσουν το παραδοσιακό γιορτινό τους φαγητό στην κουζίνα.

Το πασχαλινό τραπέζι είναι αναμφίβολα η χαρά της οικογένειας.

Το καλύτερο όλων βέβαια, είναι την ώρα του γυρίσματος της σούβλας. Εκεί δίπλα στον οβελία που περιστρέφεται υπάρχει και το κοκορέτσι ή το κεμπάπ. Σιγά σιγά έρχονται στο τραπέζι και τα συνοδευτικά: τυριά, σαλάτες, αυγά… και ρέει άφθονο το τσίπουρο, το κρασάκι, και η μπύρα. Μέχρι να ετοιμαστεί το ψητό, το τραπέζι στρώνεται με όλα τα παραδοσιακά εδέσματα. Η παρέα με τη συνοδεία μεζέδων και ποτών τσουγκρίζουν αυγά, ανταλλάσσουν ευχές, συζητάνε, καλαμπουρίζουν, και χαίρονται τη γιορτή.

Ο ανοιξιάτικος καιρός ήταν ιδανικός και προδιέθετε για άνοιγμα και άγγιγμα ψυχής. «Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη»!

Η μέρα αυτή είναι ημέρα αγάπης, ανάστασης και ανάτασης. Το πασχαλινό γιορτινό τραπέζι δημιουργεί μια εγγύτητα και ενώνει τις καρδιές όλων.

Με την αίσθηση του ανήκειν και προεξάρχοντα τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βαλτινού κ. Βάϊο Τσιγάρα, ο οποίος γιόρτασε κι αυτός το Πάσχα με την οικογένειά του στο χωριό, μεταφέρομε τις ευχές του, μέσω της εφημερίδας, προς όλους τους κατοίκους του Βαλτινού: «Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη! Eυτυχία και προκοπή σε όλους τους κατοίκους του χωριού. Και του χρόνου με υγεία»!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας