Το
φαγητό ενός τόπου, οι γεύσεις του, τα αρώματά του είναι ένας αντικατοπτρισμός της ιστορία του, της παραγωγής του, των ανθρώπων του. Η γαλατόπιτα με φύλλο, είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά του τόπου μας!
Σήμερα
θα φτιάξουμε την παραδοσιακή γαλατόπιτα με φύλλο.
Πεντανόστιμη
γαλατόπιτα που μας γυρνάει πίσω σε γεύσεις των παιδικών χρόνων...
Μερίδες: 8-10.
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά. Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Τι χρειαζόμαστε:
Υλικά για την
κρέμα
1
λίτρο φρέσκο γάλα
200
γρ. σιμιγδάλι ψιλό
150
γρ. ζάχαρη
2
αβγά
1
κ.σ. βούτυρο πρόβειο
1/2
κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για τα
φύλλα
5
φύλλα ζύμης
2
κ.γ. κανέλα σκόνη για το φύλλο
2
κ.γ. ζάχαρη
100
γρ. λιωμένο βούτυρο πρόβειο
Υλικά για το
σερβίρισμα
Ζάχαρη
Κανέλα
σκόνη
Εκτέλεση
Βάζουμε
το γάλα σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να ζεσταθεί,
αλλά όχι να βράσει.
Προσθέτουμε
το σιμιγδάλι και το αφήνουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Παράλληλα
χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Κατεβάζουμε
το γάλα από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών σταδιακά,
ανακατεύοντας πάλι ζωηρά.
Ξαναβάζουμε
το μείγμα σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να πήξει καλά (περίπου 10
λεπτά) ανακατεύοντας συνεχώς.
Αποσύρουμε
από τη φωτιά, ανακατεύουμε την μία κουταλιά πρόβειο βούτυρο και αφήνουμε
να κρυώσει τελείως.
Για
να μην πιάσει κρούστα η κρέμα μας, την καλύπτουμε με μία μεμβράνη να εφάπτεται
σε όλη την επιφάνεια.
Προθερμαίνουμε
τον φούρνο στον αέρα στους 180oC. Για να ετοιμάσουμε τα φύλλα, ανακατεύουμε σε
ένα μπολάκι την κανέλα και την ζάχαρη.
Βουτυρώνουμε
τρία από τα φύλλα και τα απλώνουμε στο ταψί.
Πασπαλίζουμε
με το 1/3 της κανελοζάχαρης.
Βουτυρώνουμε
άλλο ένα φύλλο, το απλώνουμε στο ταψί και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
Επαναλαμβάνουμε με το τελευταίο φύλλο.
Αδειάζουμε
την κρέμα στο ταψί και κλείνουμε τα φύλλα γύρω γύρω.
Ψήνουμε
για 50 λεπτά με 1 ώρα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Σερβίρουμε
με ζάχαρη και κανέλα.
Καλή όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου