Άλλοι τον λέγανε Γανωτή, άλλοι Γανωντζή, άλλοι Γανωματή, άλλοι Αλειφιά, άλλοι Καλαϊτζή και άλλοι Καλατζή.
Όπως και να τον αποκαλούσαν η εικόνα του πλανόδιου Γανωτή ήταν γνώριμη και πολύ οικία στους παλιότερους.
Ο Γανωτής γύριζε στους δρόμους και στις γειτονιές μ' ένα τσουβάλι κρεμασμένο από τον ώμο του μέσα στο οποίο έβαζε τα διάφορα χαλκώματα (κατσαρόλες, σινιά, ταψιά, καζάνια, κουταλοπήρουνα κλπ.) που έπρεπε να τα γανώσει (επικασσιτεροποιήσει).
Εκεί, στη φωτιά, που τη διατηρούσε με το φυσερό και χρησιμοποιώντας τα απαιτούμενα υλικά και εργαλεία, όπως τα κολλητήρια, τις μασιές, τα καλάι (κασσίτερος) το νισαντίρι και το κεζάπι, γάνωνε τα χαλκώματα και τα έκανε σαν καινούργια δίνοντας στα σκεύη νέα λάμψη.
Το καλό γάνωμα απαιτούσε δυο και τρεις στρώσεις.
Ο Γανωτής έπρεπε να είναι προσεκτικός και καλός στη δουλειά του, γιατί αν δεν γίνονταν σωστά το γάνωμα υπήρχε κίνδυνος δηλητηριάσεως.
Σήμερα λόγω αυτού του κινδύνου οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν χάλκινα σκεύη για το μαγείρεμα του φαγητού, και άντ΄ αυτού χρησιμοποιούν ανοξείδωτες κατσαρόλες.Έτσι σιγά - σιγά οι νέες συνθήκες και ανάγκες των ανθρώπων εκτόπισαν το επάγγελμα και μαζί μ' αυτό χάθηκε και ο γραφικός Γανωτής (Καλατζής).
Δείτε και το σχετικό βίντεο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου