Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Η Φωτάδα (Τσιάρα)


Το χωριό Φωτάδα, (Τοπική Κοινότητα Φωτάδας - Δημοτική Ενότητα Καλλιδένδρου), ανήκει στον δήμο Τρικκαίων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “η Φωτάδα”. Έδρα του δήμου είναι τα Τρίκαλα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Φωτάδα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Φωτάδας, του πρώην Δήμου Καλλιδένδρου του Νομού Τρικάλων.
Η Φωτάδα έχει υψόμετρο 127 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, και απέχει από τα Τρίκαλα 12 χιλ., σε γεωγραφικό πλάτος 39,5516101818 και γεωγραφικό μήκος 21,6844014677.


Η Φωτάδα Τρικάλων από ψηλά πλάνα από τον Χρήστο Δημητρούλη μέ το phantom 3

Η Φωτάδα μέχρι το 1928 είχε την ονομασία Τσιάρα, αλλά μετονομάσθηκε την 12 - 3 - 1928 σε Φωτάδα.
Η Κοινότητα της Φωτάδας προήλθε εκ της αποσπάσεώς της από την Κοινότητα Βαλτινού. Τα στοιχεία της αρχικής αναγνώρισης είναι: Κοινότης Φωτάδας, Β.Δ. 24 - 7 - 1950, ΦΕΚ. Α 165 / 1950.
Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν τρεις εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή το όνομα προέκυψε από την λέξη «Τσιάρα» που σημαίνει αφέντισσα.
«Σήκου τσιάρα μ'να στολιστείς - να πας ταχιά στα φώτα
που θα βαφτίσουν το χριστό - είναι μεγάλη δόξα»μας λέει ένα παραδοσιακό τραγούδι.
Κατά τη δεύτερη εκδοχή το όνομα Τσιάρα προήλθε από την βλάχικη λέξη μουτσιάρα που σημαίνει, έλος, βάλτος, τέλμα, βούρκος. Πιθανώς όμως εκ παραφθοράς από Μουτσιάρα να έγινε Τσιάρα.


Κατά μια άλλη, τρίτη εκδοχή το όνομα προήλθε από το επώνυμο «Τσιάρας», ο οποίος παλαιότερα, ήταν ιδιοκτήτης της εκεί κτηματικής περιοχής. Σε μια αχρονολόγητη ενθύμηση ενός Ευαγγελίου του 1768, του ναού Αγίου Δημητρίου Κορακοφωλιάς, του διαλυμένου πλέον οικισμού, αναφέρεται το επώνυμό του. Παρουσιάζουμε την ενθύμηση του Ευαγγελίου όπως ακριβώς είναι γραμμένη:
«Αφηερώθη παρά τώ ζήση τζάρα, είς τήν Εκκλησίαν του αγίου δημητρίου εις χωρίον καρακοφωλιάν της τρίκκης».

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Τα Άλογα στο Βαλτινό


Του Ευαγγέλου Στάθη φιλολόγου

Παρά το γεγονός ότι το Βαλτινό είναι πεδινό, παρά το ότι ολόκληρη η πεδινή Θεσσαλία από την ομηρική εποχή αναφέρεται ως αλογοθρόφα γη, (ο Βουκεφάλας, το αγαπημένο άλογο του Μ. Αλεξάνδρου, ήταν ένας άγριος θεσσαλικός ίππος, τον οποίο αγόρασε ο πατέρας του Φίλιππος Β΄ από το Θεσσαλό Φιλόνεικο για 30 τάλαντα, ένα ποσό που ισοδυναμούσε με 78.000 αττικές δραχμές), εντούτοις στα παιδικά μου χρόνια και μέχρι τις δεκαετίες ΄50 - ΄60 τα άλογα στο χωριό ήταν ελάχιστα. Είναι γεγονός ότι η εκτροφή και η συντήρηση αλόγων ήταν πολυέξοδη, τα δε έξοδα αυτά δεν τα κάλυπταν ούτε στο ελάχιστο τα άλογα, δεν παρήγαγαν δηλαδή αγαθά ούτε εμπορεύσιμα ήταν, δεν απέδιδαν.


Όπως προκύπτει και από τις απογραφές, άλογα δεν υπήρχαν πολλά στο χωριό, ελάχιστα μόνο. Μέχρι το 1960 θυμάμαι ότι υπήρχαν λίγα άλογα. Οι ιδιοκτήτες τους τα χρησιμοποιούσαν σε πολλαπλές εργασίες: ως υποζύγια, για διάφορες μεταφορές δηλαδή για ζέψιμο στο κάρο ή στο όργωμα. Επίσης τα άλογα τα έτρεφαν και για το εμπόριο των ακριβών πουλαριών, αποτελούσαν δε ακόμη και αναφορά προίκας για την κόρη: «σου δίνω τόσες λίρες, μια γελάδα κι ένα άλογο». Περιττό να πούμε ότι χρησιμοποιούνταν και για ίππευση, για καβαλίκεμα δηλαδή. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε αμέσως παρακάτω.


Όμορφη, βουκολική και ειδυλλιακή εικόνα αποτελούσε η βοσκή των αλόγων στα ζευγαρολίβαδα και στους μεριάδες: περήφανοι ντορήδες και ψαρήδες, όμορφες καπουλάτες φοράδες, χαριτωμένα πουλάρια. Με καπίστρι ή ακαπίστρωτα, με φάλαρα ή όχι, μακροσκοινισμένα από το πόδι στο λιβάδι ή πεδουκλωμένα, ζεμένα στο κάρο, πάντα ήταν όμορφα και περήφανα.

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Καλοκαιρινή σύναξη αντροπαρέας



Το καλοκαίρι, στον τόπο μας, κάποιες ημέρες προσφέρεται για γενική χαλάρωση φαγητό και κουβεντούλα. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για την ραστώνη είναι η ύπαρξη ελεύθερου χρόνου και η διάθεση για αξιοποίησή του. Και οι αργίες, οι γιορτές και οι ανάπαυλες ενδείκνυνται για κάτι τέτοιο.
Έτσι, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, κάποια καλοκαιρινή ημέρα, αργία, διοργανώθηκε στο Βαλτινό, η σύναξη αντροπαρέας, φίλων και συγγενών για μεσημεριανό γεύμα, στην αυλή του σπιτιού κάτω από τον παχύ ίσκιο μιας μουριάς.
Οικοδεσπότης: ο Ευάγγελος Τσιγάρας και καλεσμένοι: τα ανίψια του, Κώστας, Γιώργος, Δημήτρης, Κώστας Στέργιος, Σπύρος…
Μετά από το χορταστικό γεύμα, το δροσιστικό φρούτο (καρπούζι), και τα σχετικά οινοπνευματώδη, ακολούθησε συζήτηση, η οποία εξελίσσονταν ελεύθερα και αναπτύσσονταν με χιούμορ,  πότε σε διάφορα ενδιαφέροντα θέματα και πότε περί ανέμων και υδάτων.
Ήταν πάντως μια απολαυστική ανάπαυλα εν μέσω θέρους και το μόνο που έλειπε από τη συντροφιά ήταν η συνοδεία του ήχου από τα τζιτζίκια. Γι’ αυτό άλλωστε και ως μουσική υπόκρουση επιλέξαμε εναλλακτικά κάτι από Ζαμπέτα.
Καλό χειμώνα!

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Ξεκινούν οι εγγραφές στα χορευτικά τμήματα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαλτινού


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλτινού ξεκινά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με χαρά, όρεξη και αισιοδοξία, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους να ασχοληθούν με την εκμάθηση παραδοσιακών χορών.
Με χοροδιδάσκαλο τον κ. Παναγιώτη Μάνο θα συγκροτηθούν τα τμήματα παιδικών, εφήβων και ενηλίκων.
Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017, ξεκινούν οι εγγραφές για την δημιουργία των τμημάτων στο χώρο του αμφιθεάτρου Λυκείου Βαλτινού.
Ώρες εγγραφής:
Εφηβικό τμήμα στις 15:00 μ.μ.
Παιδικό τμήμα στις 15:45 μ.μ.
Τμήμα Ενηλίκων στις 16:15 μ.μ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Άνοδος των νεοναζί στη Γερμανία. Γιατί άραγε;

Του Στέφανου Βαγγελού

Τον φασισμό τον γεννούν οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, τα αδιέξοδα της κοινωνίας, η ανεργία, η ακραία φτώχεια, η κρατική βία και η αδιαφορία για τον άνθρωπο.
Τον θρέφει το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα της λιτότητας, του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή της απόλυτης ασυδοσίας των οικονομικά ισχυρών εταιρειών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η απειλή παγκόσμιας οικολογικής καταστροφής δεν επιτρέπει διαρκή ανάπτυξη (αύξηση της κατανάλωσης και της παραγωγής) και μεγέθυνση της οικονομίας. Μπροστά στα αδιέξοδά του το σύστημα χρησιμοποιεί την εφεδρεία του που λέγεται φασισμός. Καταπατώντας τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις εργασιακές κατακτήσεις και κουρελιάζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στοχεύουν να διατηρήσουν την εξουσία και να κατευθύνουν τις μάζες σε ψευτοπατριωτικές και εθνικιστικές διεκδικήσεις. Αν κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι εθνικό αλλά αγγίζει όλα τα χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα σε όλη τη γη, αν κατανοήσουμε ότι στη δική μας θέση βρέθηκαν, βρίσκονται και θα βρεθούν και άλλοι λαοί, αν συνειδητοποιήσουμε τι είναι αυτό που γεννά και θρέφει τη βαρβαρότητα, τότε θα στραφούμε απέναντι στη «μάνα-καπιταλισμό» που γεννά και θρέφει το «κτήνος-φασισμό».
Η κοινωνική μόρφωση βοηθά στην κατανόηση του κόσμου. Η επιστήμη προσφέρει εναλλακτικές λύσεις. Η ενεργός συμμετοχή και η αποφασιστικότητα των πολιτών θα φέρει έναν αλλιώτικο κόσμο. Όλοι ξέρουμε ότι τούτος ο πλανήτης φτάνει να θρέψει και να εξασφαλίσει τη ζωή για όλους. Το όραμα που θα μας ενώσει είναι: Εθελούσια ολιγάρκεια - περιορισμός του πλούτου, εργασία για όλους και δίκαιη μοιρασιά των αγαθών. Πραγματική- άμεση δημοκρατία με τους πολίτες στη λήψη των αποφάσεων.
«Τώρα να γίνουμε εμείς αυτό που περιμένουμε».


Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Παλιές προγονικές φωτογραφίες


Τα πρώτα χρόνια της φωτογραφίας, οι άνθρωποι που είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μία εικόνα τους εαυτού τους, μέσω της φωτογράφισης, παρατηρούμε ότι δεν χαμογελούν σχεδόν σε καμία από αυτές. Και ο λόγος είναι, διότι όσοι πόζαραν εκείνοι την εποχή «πάγωναν» το πρόσωπό τους και τα χέρια τους προκειμένου να μείνουν ακίνητοι, καθώς χρειαζόταν αρκετός χρόνος για να τους απαθανατίσει ο φωτογράφος. Πόζαραν στην κάμερα σαν να ποζάρουν σε ένα ζωγράφο για το πορτραίτο τους.


Γνώριζαν ότι επρόκειτο για σημαντική στιγμή. Η φωτογραφία ήταν ακόμη κάτι σπάνιο. Για πολλούς, μπορεί να ήταν η μοναδική σχετική εμπειρία που θα βίωναν σε ολόκληρη τη ζωή τους.
Έτσι οι άνθρωποι της παλιάς εποχής αντιμετώπιζαν τη φωτογράφιση με δέος και σοβαρότητα.


Παρουσιάζουμε παρακάτω ορισμένες τέτοιες παλιές προγονικές φωτογραφίες του Βαλτινού, που έχουν διασωθεί από τη λήθη του χρόνου.

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Λυγερόκορμες, όμορφες γυναίκες, με χάρη και σκέρτσο στο χορό



Ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές, οι «Καρυάτιδες» του Βαλτινού, σέρνουν το χορό σε παλαιότερη εκδήλωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαλτινού.
Οι άντρες χορευτές καμαρώνουν, ενθαρρύνουν, σφυρίζουν, χειροκροτούν και συνοδεύουν με το βλέμμα τους και τις εκφραστικές τους εκδηλώσεις.
Στους ήχους της παραδοσιακής μουσικής εναρμονίζεται η κίνηση με τις φιγούρες και τη ρυθμική, δημιουργώντας ένα υψηλό, ευγενικό αίσθημα απόλαυσης και θεάματος.
Και έτσι καθώς το γεγονός συντελείτε και εξελίσσεται, η μούσα παρατηρεί και επισημαίνει:
«Το δυόσμο, το βασιλικό και το μακεδονήσι»
χορέψανε στο Βαλτινό κι ομόρφυνε η φύση
και δεν απόμεινε κανείς εκεί να μη δακρύσει,
ούτε καρδιά κατάφερε γλυκά να μη ρηγίσει!!!

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

«OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ»


Η αρχαία ελληνική ευχή της μάνας προς στον γιο, με έξι λέξεις μόνο φωνήεντα!
O συγγραφέας Ζακ Λακαριέρ έλεγε:
«Στην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι μόνον αυτή εξερεύνησε, κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσης, όσο καμία άλλη γλώσσα».
Προσέξτε, λοιπόν, κάτι:
Έξι (6) λέξεις, δεκατέσσερα (14) φωνήεντα, μια φράση. Ούτε ένα σύμφωνο, σε μια πλήρη φράση! 
«OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ», που σημαίνει: «Όπως η αυγή, γιε μου να είσαι πάντα!».
ΙΑ σημαίνει: όπως
ΗΩ σημαίνει: η αυγή
Ω ΥΙΕ σημαίνει: γιε μου
ΑΕΙ ΕΙ σημαίνει:Να είσαι πάντα!

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Κατατέθηκε η προσφυγή για τα βιορευστά στο Βαλτινό


Τάχιστη και εμπεριστατωμένη η αντίδραση του Δήμου Τρικκαίων και η κατάθεση προσφυγής για την επιχειρούμενη κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στο Βαλτινό. Όπως είχε δεσμευτεί ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, εξειδικεύοντας τις απόψεις του στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του χωριού, ο Δήμος Τρικκαίων στηρίζει το αίτημα των κατοίκων.
Έτσι την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 κατατέθηκε προσφυγή κατά της απόφασης Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας για έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μονάδας. Η μελέτη κατατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση  στα Τρίκαλα και θα διαβιβαστεί στα κεντρικά της Διοίκησης, στη Λάρισα, ενώ κοινοποιήθηκε  και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με την προσφυγή ζητείται να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση έγκρισης της ΜΠΕ καθώς και κάθε άλλη συναφής πράξη ή παράλειψη.
Οι λόγοι που προβάλλει ο Δήμος αφορούν στην έλλειψη περιβαλλοντικής προστασίας, στις ελλείψεις της νομοθεσίας για παρόμοιες επενδύσεις, σε γνωμοδοτήσεις επιστημονικών φορέων για θέματα, στην αντίθεση στις θεωρίες για οικονομικά οφέλη στην περιοχή, στη μη αιτιολόγηση της απόφασης, παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις των οργάνων του Δήμου.
Σε γενικές γραμμές, η προσφυγή επισημαίνει ότι η μονάδα προκαλεί περιβαλλοντική υποβάθμιση, χωρίς καμία αναπτυξιακή ωφέλεια, έστω και σε επίπεδο απασχόλησης, που θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες της κατασκευής της, με περιβαλλοντική ρύπανση από τη  συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων ελαίων και την καύση τους.

Γραφείο Τύπου Δήμου Τρικκαίων

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Τα Βαλτσινιώτικα

Έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα
εδώ στα Βαλτσινιώτικα
θα λέμε τον καημό μας,
τα βάσανα, τις πίκρες μας,
τ’ άσχημα απ’ το χωριό μας.


Κάποτε μια αγρότισσα ξεσκέπασε την καρδάρα και διαπίστωσε ότι το γάλα είχε  υποστεί αποκορύφωση και είχε «γίνει». Πήγε να φέρει το μπουτινέλο για να το «κοπανίσει», να το κάνει ξινόγαλο και να συλλέξει το βούτυρο.
Μια γάτα όμως πηγαίνοντας να φάει λίγο γάλα έπεσε μέσα στην καρδάρα. Γυρίζοντας η γυναίκα βλέπει τη γάτα να κλωτσάει μέσα στο γάλα, προσπαθώντας να βγει απ’ την καρδάρα. Τη πιάνει απ’ το λαιμό, την τινάζει δυο - τρεις φορές πάνω απ’ την καρδάρα και τη πετάει παραπέρα.
Ο σύζυγος παρακολουθώντας τη σκηνή λέει:
- Πω! Πώ! τη βρωμόγατα, μας μόλυνε, μας κατέστρεψε το γάλα. Πέταξέ το να το φάει το γουρούνι.
- Μπά! Σιγά μη πετάξω το γάλα! Σά ματ’ θα το φάμε εμείς; Θα το κοπανίσω και  θα φάει το βούτυρο ο αστυνόμος και το ξινόγαλο ο δάσκαλος, απάντησε η γυναίκα του.
Έτσι και έγινε…
Ο σύζυγος δεν ξαναμίλησε. «Βασιλική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα» λέει η παροιμία.
Μη σας φαίνεται καθόλου παράξενο. Μήπως και σήμερα δεν συμβαίνουν ακόμα τα ίδια και χειρότερα. Ο παραγωγός ραντίζει τα φρούτα με επικίνδυνα φάρμακα και την άλλη μέρα τα πουλάει. Ταΐζει τα κοτόπουλα ορμόνες και τα πουλάει χωρίς κανένα δισταγμό!
Εμείς θα τα φάμε; ΟΧΙ, οι άλλοι θα τα φάνε!

Πάνω απ όλα, το προσωπικό συμφέρον.

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Επάγγελμα υπαίθριος φωτογράφος


Ένα σπουδαίο επάγγελμα, αυτό του πλανόδιου φωτογράφου, έδωσε πλούσιο υλικό στην ιστορική μνήμη του τόπου μας.
Ο παλιός υπαίθριος και πλανόδιος φωτογράφος δεν υπάρχει πια, είναι άγνωστος σήμερα στις νεότερες γενιές. Η μηχανή του ήταν ένα τετράγωνο κουτί (σκοτεινός θάλαμος ή κάμερα) που στηριζόταν σε τρίποδο. Πίσω από το κουτί ήταν ένα μαύρο κάλυμμα που χωρούσε το μισό κορμί του, όταν φωτογράφιζε.


Κύριο χαρακτηριστικό του ήταν η μακριά άσπρη μπλούζα και πολύτιμα σύνεργα μια καρέκλα, μερικά ρολά για τη δημιουργία σκηνικού και κατάλληλου φόντου, ανάλογα την περίσταση. Μέσα στο κουτί είχε τα σκαφάκια με τα υγρά, μέσα στα οποία κουνούσε το χαρτί, μέχρι να “ζωντανέψει” η φωτογραφία. 


Μετά σκούπιζε το χαρτί με πετσέτα, το έπλενε με νερό και αφού στέγνωνε παρέδιδε έτοιμη στον πελάτη την φωτογραφία. Άλλα βοηθητικά εργαλεία και υλικά για τη δουλειά του ήταν: ο επισμαλτωμένος τσίγκινος, ο κουβάς για το ξέβγαλμα των χημικών υγρών από τις φωτογραφίες, μία μεγάλη πετσέτα για να σκουπίζει τα χέρια του, ένα κασελάκι με συρταράκια για τα χημικά υγρά και όλα τα υλικά εκτύπωσης μέσα σε μπουκαλάκια.
Παρουσιάζουμε παρακάτω μια συλλογή φωτογραφιών από τους πλανόδιους φωτογράφους.

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Το χωριό - Δρόμοι - Πλατείες


Του Ευαγγέλου Στάθη φιλολόγου

Σήμερα το χωριό έχει σχετικά καλή ρυμοτομία. Μεγάλοι και φαρδοί δρόμοι, μικρότεροι και στενότεροι χωρίζουν το χωριό σε γειτονιές, σε μαχαλάδες και πλατείες. Όλοι αυτοί οι δρόμοι ασφαλτοστρώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ένας μεγάλος δρόμος, ο κεντρικός, που παλιότερα λεγόταν δημοσιά, χωρίζει στενόμακρα το χωριό σχεδόν στα δύο. Παλιότερα όλοι οι δρόμοι ήταν χαλικοστρωμένοι, ενώ πριν το 1960 ήταν χωματόδρομοι. Το χειμώνα λίμναζαν, γέμιζαν λάσπες και λασπόνερα «ως το γόνατο», ενώ το καλοκαίρι οι λάσπες αυτές «έκοβαν κουρνιαχτό «ως το κότσι». Έτσι δυσκολεύονταν στην κίνηση και την κυκλοφορία όχι μόνο τα κάρα και τα ζώα, αλλά και οι άνθρωποι. Τα λασπόνερα του χειμώνα δημιουργούσαν στους δρόμους το καλοκαίρι γούρνες και «ζντραγκάνες», δυσκολεύοντας πολύ τα φορτωμένα κάρα. Το χειμώνα, πέρα από τις δυσκολίες και τα εμπόδια, παρατηρούσες συχνά γραφικές σκηνές και εικόνες σε ορισμένα σημεία των δρόμων εκείνων: παπιά να κολυμπούν στα ξεχειλισμένα από χαντάκια νερά, άνθρωποι, ιδίως μικρά παιδιά, να κολλάν με τα καουτσούκια και τις γαλότσες στις λάσπες, μεγαλύτερα παιδιά να κινούνται στη γειτονιά ως «ξυλοπόδαροι» (με ψηλά ξύλινα πόδια – φούρκες).


 Η πλατεία στην Εκκλησία (Αγίου Αθανασίου)
Στο Βαλτινό, εκτός από την πλατεία της Γελαδαριάς υπάρχει και η άλλη πλατεία, μπροστά στην εκκλησία, μια έκταση 2 στρεμμάτων περίπου. Το σχήμα της ήταν ορθογώνιο τετράπλευρο. Οι δύο στενές πλευρές ενώνονταν με τους ίδιους δρόμους που υπάρχουν και σήμερα: αυτόν που ξεκινάει από το σπίτι του Στέφου Ψύχου και φθάνει ως το σπίτι του Γιάννη Γεωργίου και τον άλλον τον μεγάλο, όπου ακριβώς βρίσκεται το σημερινό νηπιαγωγείο. 



Οι άλλες δύο πλευρές, οι μακρινές, συνόρευαν με τα σημερινά οικόπεδα του Γιάννη Βαγγελού και του Γιάννη Βερβέρα η μία και με το οικόπεδο της εκκλησίας η άλλη. Ένας δρόμος που ξεκινούσε από το σημερινό Νηπιαγωγείο ως το ξυλουργείο του Βερβέρα χρησιμοποιούνταν κυρίως από τους κατοίκους που έμεναν σ’ εκείνους τους μαχαλάδες ή γειτονιές: τους Παπαδαίους, τους Αποχαίους, τους Σταμουλαίους. Αλλά και για όλους τους κατοίκους του χωριού αποτελούσε πέρασμα ο δρόμος αυτός, κυρίως για όλους από τους κάτω μαχαλάδες που πήγαιναν στην εκκλησία ή για κείνους που διοχετεύονταν στο ζευγαρολίβαδο και στα αλώνια.


Μια σειρά από πανύψηλους φτελιάδες ξεκινούσε ακριβώς απέναντι από το σπίτι του Θανάση Σωτ. Σταμούλη, έκανε το γύρω της πλευράς προς το σπίτι του Γιάννη Βερβέρα και έφτανε ακριβώς λίγα μέτρα μπροστά από το σημερινό Νηπιαγωγείο. 

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ύμνος του Βαλτινού



Ο ύμνος του Βαλτινού

Η πλάση, η παντοδύναμη κι απόνετη μητέρα
στο Βαλτινό δεν στάθηκε καθόλου ακριβοχέρα.

Αν έδωσε σ’ άλλα χωριά κάλλος και περηφάνια,
σ’ άλλα χωριά κι αν στόλισε με λόγγους και ρουμάνια,

μάζεψε απ’ όλα τα χωριά τη μοιρασμένη χάρη,
την έσμιξε και έπλασε, χωριό - χωριών καμάρι!

Σμαράγδια τα χωράφια του, διαμάντια τα νερά του,
απλώνονται, σκορπίζονται, χύνονται ολόγυρά του.

Στολίδι το δασάκι του κι ασύγκριτης μαγείας
πηγή ελπίδας, δύναμης, η χάρη της Παναγίας.

Και δίνει στις ζωές ζωή, φέρνει στις χάρες χάρη,
πανέμορφο το Βαλτινό, χωριό - χωριών καμάρι!


Αφιερωμένο στις δυνάμεις που επαπειλούν την ομορφιά

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Φωτογραφικό “ταξίδι” στην ιστορία των Τρικάλων


Του Σωτήρη Κύρμπα

Μοναδική φωτογραφία (“αλμπουμίνα”*) των Τρικάλων στα 1890 (περίπου).
Ο άγνωστος φωτογράφος φωτογραφίζει την πέτρινη γέφυρα του «Πίχτου» (με τα έξι τόξα της) που επί Οθωμανικής εποχής αποτελούσε την κεντρική γέφυρα της πόλης, έχοντας στήσει την φωτογραφική του μηχανή επί της ολοκαίνουργιας τότε ατσάλινης γέφυρας των Τρικάλων.
Αριστερά της φωτογραφίας το καφενείο των Κλειδωνά - Ελευθεριάδη που την εποχή εκείνη θεωρούνταν σημείο συνάντησης των “αστών” της πόλης (Ελλήνων ή Τούρκων). Κάποιοι από αυτούς απαθανατίζονται. Στο κεντρικό πλάνο διάφορες κατοικίες ιδιοκτησίας Πίχτου (εξ’ ου και η ομώνυμη γέφυρα) κτισμένες (σχεδόν) η μία πάνω στην άλλη, καθώς το σχέδιο πόλης είναι μεταγενέστερη… εφεύρεση.
Λίγο πιο αριστερά πιθανότατα να υπήρχε και άλλο καφενείο, προφανώς λαϊκότερο του προηγουμένου, αν κρίνουμε από τις ενδυμασίες των θαμώνων. Τέλος στο βάθος διακρίνουμε τον μιναρέ του Τζαμιού Μεχμέτ Αγά που βρίσκονταν στην συμβολή των σημερινών οδών Κωλέττη και Ζιάκα.
* Οι πρώτες φωτογραφικές μηχανές, ήταν δαγκεροτυπικές και οι εικόνες ήταν πρωτότυπες ασημένιες πλάκες επιστρωμένες με ιωδιούχο υδράργυρο. Είχαν όμως μειονεκτήματα: Δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν.
Μετά από λίγο καιρό εφευρέθηκε η αλμπουμίνα (από την λευκωματίνη, η οποία ονομάζεται και αλβουμίνη) με βάση από γυαλί το οποίο είναι φθηνότερο από το ασήμι. Έτσι οι φωτογράφοι μπορούσαν πλέον να παράγουν πολλά αντίγραφα από τις γυάλινες πλάκες.

(Η φωτογραφία περιλαμβάνεται στην έκθεση της συλλογής του υπογράφοντος με τίτλο «Το Ρολόι μετρά τον χρόνο των Τρικάλων» στα εσωτερικά διαζώματα του πύργου του Ρολογιού της πόλης των Τρικάλων).

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για την εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στο Βαλτινό



Ερώτηση για τις εξελίξεις σχετικά με την επικείμενη εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στο Βαλτινό Τρικάλων κατέθεσαν στη Βουλή  προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας βουλευτές του ΚΚΕ.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 Θέμα: Για την εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στη θέση «ΤΗΓΑΝΑΣ» της Τ.Κ. Βαλτινού του Δήμου Τρικκαίων της Π.Ε. Τρικάλων.
Στις 24/08/2017 ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Νικ. Ντίτορας εξέδωσε με τον αριθμό 1884/104587/Π.Ε. 2016 απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στη θέση «ΤΗΓΑΝΑΣ» της Τ.Κ. Βαλτινού Τρικάλων, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις όλων των αρμόδιων οργάνων της τοπικής κοινωνίας: Τοπικό Συμβούλιο Βαλτινού, Επιτροπή ποιότητας ζωής Δήμου Τρικκαίων, Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας αλλά και τις αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που κατοικούν στην συγκεκριμένη & τις όμορες κοινότητες.
Στην εν λόγω μονάδα φερόμενης ιδιοκτησίας της επιχείρησης «ΣΕΡΙΦΗΣ Α.- ΛΕΚΚΑΣ Χ. Ο.Ε.» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη βιορευστά (φυτικά-μαγειρικά έλαια – λίπη κ.ά.). Από την καύση τους θα επιβαρυνθεί το φυσικό περιβάλλον, θα έχει επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή όχι μόνο της συγκεκριμένης τοπικής κοινότητας αλλά και των όμορων τοπικών κοινοτήτων. Η χωροθέτησή της γίνεται σε γη υψηλής παραγωγικότητας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (στάρι, καλαμπόκι, οπωροκηπευτικά, κρέας γάλα κ.ά.). Τα υπόψη βιορευστά, όπως προκύπτει από την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, παράγονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από ενεργειακές καλλιέργειες, κύρια ελαιοκράμβης, γεγονός που καθιστά την υπόψη επένδυση ακόμη πιο εχθρική για το περιβάλλον και τη γεωργική παραγωγή καθώς και γεωργική γη δεσμεύουν και πόρους καταναλώνουν. Πρόκειται για τα περιβόητα «βιοκαύσιμα 1ης γενιάς», τα οποία η επιστημονική κοινότητα έχει προ πολλού απορρίψει.

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Πανελλήνιες διαστάσεις πήρε το θέμα της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με βιορευστά στο Βαλτινό



Πανελλήνια διάσταση πήρε το θέμα της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με βιορευστά που πρόκειται να γίνει στο Βαλτινό μετά την απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εγκρίνει την αδειοδότηση, την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς ανησυχούν για το μέλλον τους και αντιδρούν.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 14 -9 -2017 ραδιοτηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ, με επικεφαλής την δημοσιογράφο Ελπίδα Κουτσογιάννη, βρέθηκε στο δάσος της Παναγίας Βαλτινού, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από την εν λόγω μονάδα και κατέγραψε σε ρεπορτάζ τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής.


Ενώ στην Εφημερίδα των Συντακτών της ίδιας ημέρας ο δημοσιογράφος Γιώργος Σταματόπουλος ανέδειξε το θέμα, Πανελλήνια, με άρθρο του που φέρει τον τίτλο, «Ρυπογόνος εγκατάσταση στο Βαλτινό Τρικάλων».

Στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/larisa δημοσιεύτηκε επίσης, σχετικό άρθρο της δημοσιογράφου, Ελπίδας Κουτσογιάννη με τίτλο:
«Αντιδράσεις στο Βαλτινό για τη μονάδα βιορευστών»
Αν ρωτήσει κανείς τους γηραιότερους κατοίκους του Βαλτινού, ένα χωριό 15 χιλιόμετρα περίπου από τα Τρίκαλα, στα ριζά του Κόζιακα, για το δάσος της Παναγίας, η απάντηση θα είναι η ίδια: «το θυμάμαι με αυτή τη μορφή από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου».

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Παντρεύτηκε η συγχωριανή μας Ηλιάνα Γ. Δήμου, τον αγαπημένο της, Παντελή Ζαρνά



Με τα ιερά δεσμά του γάμου ενώθηκαν το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017, στην Παλίνη Αθηνών, η συγχωριανή μας Ηλιάνα Δήμου του Γεωργίου με τον Παντελή Ζαρνά.
Ο γάμος έγινε μέσα σε ευχάριστο περιβάλλον χαράς και συγκίνησης. 
Με φανερή τη χαρά στα πρόσωπά τους, ο Παντελής και η Ηλιάνα αντάλλαξαν όρκους αιώνιας πίστης και αγάπης ενώπιων συγγενών και φίλων. 

Η εφημερίδα μας εύχεται στο νέο ζευγάρι «βίο ανθόσπαρτο»!

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Σύσκεψη εκπροσώπων του Βαλτινού με τους βουλευτές Τρικάλων για τη μονάδα βιορευστών



Για το ζήτημα της δημιουργίας μονάδας εκμετάλλευσης βιορευστών στο Βαλτινό, συναντήθηκαν την Δευτέρα το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2017, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη του κόμματος και εκπρόσωποι των κατοίκων του χωριού.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι βουλευτές Τρικάλων κ. Παναγιώτα Δριτσέλη και κ. Χρήστος Σιμορέλης, ο γραμματέας της Ν.Ε. κ. Σταύρος Νταούλας, ο αναπληρωτής γραμματέας κ. Χρήστος Μπάτζιος και ο υπεύθυνος γραφείου Τύπου κ. Κώστας Παππάς, ενώ από το Βαλτινό συμμετείχε τετραμελής Επιτροπή με τους πρώην δήμαρχο Καλλιδένδρου κ. Δημήτρη Τσιγάρα, τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Σταμούλη, τον κ. Αθανάσιο Ζαμπακά και τον κ. Χρήστο Ιωάννου.
Οι εκπρόσωποι των κατοίκων του Βαλτινού ανέφεραν πως όλοι οι κάτοικοι εναντιώνονται στην συγκεκριμένη επένδυση, όπως εξάλλου και οι αυτοδιοικητικοί φορείς.
Την πολιτική και την έμπρακτη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά των βουλευτών Τρικάλων στο θέμα αυτό ζήτησε η Επιτροπή, σημειώνοντας πως ο αγώνας τώρα γίνεται για να αναιρεθεί η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης, που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, επισημαίνοντας πως η εν λόγω μονάδα, αν και ΑΠΕ, θα «προσφέρει» ρύπους στην περιοχή, θα υποβαθμίσει καλλιέργειες και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενώ δεν θα δώσει καμία θέση εργασίας στον τόπο, την ίδια ώρα που θα εισάγει ποσότητες βιορευστών, αφού στην περιοχή δεν παράγονται τέτοιες. «Είμαστε υπέρ των επενδύσεων, όμως με τρόπους που δεν θα ζημιώνουν, αλλά θα προσφέρουν» τόνισαν τα μέλη της Επιτροπής.
Η κ. Δριτσέλη στην τοποθέτησή της υπογράμμισε πως οφείλουν όλοι οι πολίτες να τηρούν την νομιμότητα και συμβούλευσε τους εκπροσώπους των κατοίκων για τον τρόπο και για τις μεθόδους που μπορούν να κινηθούν, ώστε να επιτύχουν τον σκοπό τους. «Στην πρόσφατη συνάντησή μας με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο για το ζήτημα του Ελαφίου, του θέσαμε και το ζήτημα του Βαλτινού, οπότε αναμένει ενέργειες» δήλωσε η κ. Δριτσέλη.
Ο κ. Σιμορέλης επισήμανε πως οι βουλευτές έχουν νομοθετική εξουσία και δεν λαμβάνουν αποφάσεις, ούτε μπορούν να καταργήσουν κάποιες, προσθέτοντας πως τέτοια ζητήματα δεν ενδείκνυνται για πολιτικολογία. Οι επενδύσεις πρέπει να είναι καθαρές από πάσης πλευράς και να έχουν ανταποδοτικότητα τόνισε ο κ. Σιμορέλης, υπογραμμίζοντας πως και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να έχει σχεδιασμό χρήσεων γης.
Ο κ. Παππάς ανέλυσε επιστημονικά το ζήτημα, επισημαίνοντας πως το πρώτιστο και κυριότερο είναι να τεκμηριωθεί ισχυρά οποιαδήποτε ενέργεια αναλάβουν οι κάτοικοι. «Η εκμετάλλευση βιορευστών είναι ΑΠΕ, όμως δεν έχουν όφελος για την τοπική και εθνική οικονομία, καθώς όλα είναι εισαγόμενα και τελικά κάθε επένδυση πρέπει να έχει και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας» δήλωσε ο κ. Παππάς.
Σχετικό βίντεο: πατήστε εδώ
Τέλος, οι εκπρόσωποι των κατοίκων του Βαλτινού επέδωσαν στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τα αποτελέσματα των εργασιών της Λαϊκής Συνέλευσης των κατοίκων Βαλτινού.

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: Οι πολίτες του Βαλτινού στην πρώτη γραμμή του αγώνα



Επανερχόμαστε στο ζήτημα της εγκατάστασης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στο Βαλτινό για δυο λόγους:
Αφενός για να διατυπώσουμε με σαφήνεια τις θέσεις μας, όπως αυτές διατυπώθηκαν στη μεγαλειώδη σε συμμετοχή και αποφασιστικότητα συγκέντρωση των κατοίκων, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή στο Βαλτινό, καθώς το υπαγορευμένο εξ αποστάσεως δελτίο τύπου του γραφείου τύπου του Δήμου, όσον αφορά τη δική μας τοποθέτηση ήταν «άλλα αντί άλλων» και αφετέρου για να σχολιάσουμε την μεταγενέστερη στάση των τοπικών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της κυβέρνησης.
Ι. Αναδείξαμε στη συγκέντρωση των κατοίκων το διττό ζήτημα τόσο της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής μετά την αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας από τον Γ.Γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας, αλλά και της έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης της απόφασης αυτής, αφού δεν είναι δυνατό σε μια δημοκρατία τη στιγμή που όλα τα συλλογικά όργανα των εκλεγμένων από τους κατοίκους αντιπροσώπων να γνωμοδοτούν σχεδόν ομόφωνα αρνητικά και ενάντια στην εγκατάσταση της ρυπογόνου μονάδας, ένα διορισμένο από την κυβέρνηση στέλεχος, να την αδειοδοτεί βασιζόμενος σε έωλη και ασύμβατη με την πραγματικότητα επιχειρηματολογία.
Η μεταφορά φερτών υλικών, η καύση επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία βιορευστών (διαφόρων τύπων υπολειμμάτων ελαίων), η παντελής έλλειψη κεντρικού και επιστημονικά οριοθετημένου χωροταξικού σχεδιασμού εκ μέρους όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, ήταν από τα ζητήματα που ανέδειξε στην τοποθέτηση του, ο επικεφαλής της δημοτικής μας παράταξης, Δημήτρης Παπαθανασίου.

Τι να μου κάμει η σταλαγματιά.

Από το έργο η «Αμοργός» του Νίκου Γκάτσου


...Τι να μου κάμει η σταλαγματιά που λάμπει στο μέτωπο σου;
Το ξέρω πάνω στα χείλια σου έγραψε ο κεραυνός τ' όνομα του
Το ξέρω μέσα στα μάτια σου έχτισε ένας αητός τη φωλιά του
Μα εδώ στην όχτη την υγρή μόνο ένας δρόμος υπάρχει
Μόνο ένας δρόμος απατηλός και πρέπει να τον περάσεις
Πρέπει στο αίμα να βουτηχτείς πριν ο καιρός σε προφτάσει
Και να διαβείς αντίπερα να ξαναβρείς τους συντρόφους σου
Άνθη πουλιά ελάφια
Να βρείς μιαν άλλη θάλασσα μιαν άλλη απαλοσύνη
Να πιάσεις από τα λουριά του Αχιλλέα τ' άλογα
Αντί να κάθεσαι βουβή τον ποταμό να μαλώνεις
Τον ποταμό να λιθοβολείς όπως η μάνα του Κίτσου.
Γιατί κι εσύ θα' χεις χαθεί κι η ομορφιά σου θα' χει γεράσει.
Μέσα στους κλώνους μιας λυγαριάς βλέπω το παιδικό σου πουκάμισο να στεγνώνει
Πάρ' το σημαία της ζωής να σαβανώσεις τον θάνατο
Κι ας μη λυγίσει η καρδιά σου
Κι ας μην κυλήσει το δάκρυ σου πάνω στην αδυσώπητη τούτη γη
Όπως εκύλησε μια φορά στην παγωμένη ερημιά το δάκρυ του πιγκουΐνου
Δεν ωφελεί το παράπονο
Ίδια παντού θα' ναι η ζωή με το σουραύλι των φιδιών στη χώρα των φαντασμάτων
Με το τραγούδι των ληστών στα δάση των αρωμάτων
Με το μαχαίρι ενός καημού στα μάγουλα της ελπίδας
Με το μαράζι μιας άνοιξης στα φυλλοκάρδια του γκιώνη
Φτάνει ένα αλέτρι να βρεθεί κι ένα δρεπάνι κοφτερό σ' ένα χαρούμενο χέρι
Φτάνει ν' ανθίσει μόνο
Λίγο σιτάρι για τις γιορτές λίγο κρασί για τη θύμηση λίγο νερό για τη σκόνη...

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Καλή σχολική χρονιά, με αυξημένη χρηματοδότηση από τον Δ. Τρικκαίων


Νέα σχολική χρονιά, νέα αρχή, νέα όνειρα και νέα δεδομένα για τον Δήμο Τρικκαίων. Δεδομένα που αφορούν στην αυξημένη επιχορήγηση των σχολείων από τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Όπως τόνισε κατά την παρουσία του στον αγιασμό του Γυμνασίου & Λυκείου Βαλτινού, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, έχει υπερδιπλασιαστεί τα τρία τελευταία χρόνια το ποσό που αποδίδεται. Αυτό, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις του Δήμου σε κάθε είδους υποδομή, έχει οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης των διδακτηρίων.
Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι και η νέα στέγη στο Γυμνάσιο και Λύκειο Βαλτινού καθώς και πλήθος άλλων παρεμβάσεων οι οποίες, όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου συνεχίζονται στα διδακτήρια, με γνώμονα την παράδοση γνώσεων σε ευπρεπές και ασφαλές περιβάλλον.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε και στη σημασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους μαθητές, η οποία βασίζεται στο έργο των εκπαιδευτικών.


Στο σχολικό συγκρότημα Βαλτινού, ο νέος διευθυντής Γυμνασίου μετέφερε τα μηνύματα της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης κ. Ελένης Αναστασοπούλου και της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Βάσως Κάκλα, αναφερόμενος ο ίδιος στη σημασία της νέας σχολικής χρονιάς.
Ενώ η διευθύντρια του Λυκείου Βαλτινού κ. Δήμητρα Αγγέλου επεσήμανε τη συνεργασία με τον Δήμο και τη σημασία στο περιφερειακό αυτό συγκρότημα σχολείων, με τα 225 συνολικά μέλη της σχολικής κοινότητας. Στο εν λόγω σχολείο ο Δήμος Τρικκαίων επισκεύασε τη στέγη, με αποτέλεσμα το διδακτήριο να είναι πλέον «οχυρωμένο» στις καιρικές συνθήκες.
Στον αγιασμό παρίσταντο επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχάλης Λάππας η αντιδήμαρχος κ. Ελένη Πούλιου, και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βαλτινού κ Δημήτριος Σταμούλης.

Κάθετο ΟΧΙ των κατοίκων Βαλτινού και φορέων για τη μονάδα βιορευστών


Με τέσσερις ενέργειες που κορυφώνονται με κινητοποίηση στη Λάρισα, οι κάτοικοι του Βαλτινού αντιδρούν έντονα σε εγκριθείσα μονάδα βιορευστών κοντά στο χωριό τους.
Σε μαζικότατη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017 στο χωριό, οι κάτοικοι ήταν κάθετοι: δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία μιας μονάδας, για την οποία η έγκριση της ΜΠΕ έχει γίνει μεν από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, αλλά αυτό συνέβη αντίθετα με 4 αποφάσεις των εκλεγμένων οργάνων της τοπικής κοινωνίας (Τοπική Κοινότητα, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας).
Οι  αποφάσεις είναι οι ακόλουθες:
1. Να εκδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις ενέργειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
2. Να προβεί ο Δήμος σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την ακύρωση της απόφασης (όπως ήδη αναφέρεται σε επιστολή του Δημάρχου προς τον Συντονιστή της ΑΔ Θεσσαλίας)
3 Να διερευνηθεί η δυνατότητα ακύρωσης του μισθωτηρίου συμβολαίου
4. Να ενημερωθούν και τα διπλανά χωριά – και κυρίως το Δενδροχώρι που είναι πιο κοντά στην σχεδιαζόμενη επένδυση από το Βαλτινό -, προκειμένου να υπάρξει μαζική κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη Λάρισα.


Στην ουσία της εν λόγου λαϊκής συνέλευσης, μετά την εισαγωγή στο θέμα από τον πρώην Δήμαρχο Καλλιδένδρου κ. Δημήτρη Τσιγάρα (ιστορικό, ενέργειες, επιστολή Δημάρχου και διερωτώμενος για την απουσία κάποιου από τους επενδυτές), ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου κινήθηκε σε 4 επίπεδα:
1. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αγνοεί (και δεν αναφέρεται πουθενά) ότι η μονάδα είναι σε μικρότερη απόσταση από 500 μ. από αναγνωρισμένο μνημείο της φύσης, το δάσος φράξου της Παναγίας.
2. Το ΤΕΕ Μαγνησίας πρόσφατα, για αντίστοιχο έργο, έθετε σοβαρά ερωτήματα ως προς την ασφάλεια αυτών των εγκαταστάσεων
3. Η άδεια αυτή έχει βγει προς πώληση στο διαδίκτυο. Και αναρωτήθηκε: Ποιος άραγε εγγυήθηκε για τη θετική έκβαση της υπόθεσης;
4. «Δεν θα ήμουν αρνητικός σε μία επένδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η οποία θα ενέπλεκε την τοπική οικονομία», σημείωσε. Αλλά τόνισε ότι η συγκεκριμένη επένδυση αφορά σε καύση λαδιών που δεν θα παράγονται καν στην περιοχή μας (κραμβέλαια, φιοινικέλαια, λάδια κοκοφοίνικα και τηγανέλαια). Στην ουσία, επεσήμανε, απλώς θα έρχονται εδώ να κάψουν λάδια που θα εισάγουμε στη χώρα. Και τόνισε ότι, ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα, δεν έχουν τεθεί με νόμο τα όρια εκπομπής των μονάδων αυτών!

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Αντίδραση του Δημάρχου Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης



Άμεση, στοχευμένη, συγκεκριμένη και αποφασιστική, η αντίδραση του Δημάρχου Τρικκαίων στην παράκαμψη συλλογικών αποφάσεων του Δήμου για επένδυση στο Βαλτινό.
Με επιστολή που απέστειλε το πρωί της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου 2017 στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας κ. Νικόλαο Ντίτορα, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ανακοινώνει ότι προτίθεται να συνδράμει «στην άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος» κατά απόφασης του Συντονιστή.
Η εγρήγορση του Δήμου από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η έκδοση της απόφασης και η συνεργασία με την τοπική κοινωνία, οδήγησαν στον σχεδιασμό για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων βημάτων. Πρώτο εξ αυτών, η επιστολή που ακολουθεί (η οποία κοινοποιείται και στους υπουργούς, Εσωτερικών κ. Παν. Σκουρλέτη και Περιβάλλοντος & ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκη): 

«Με αφορμή την έκδοση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών στα όρια της Τ.Κ. Βαλτινού του Δήμου Τρικκαίων, θα ήθελα για μία ακόμη φορά να διατυπώσω τις αντιρρήσεις μας επί της χωροθέτησης της προαναφερόμενης επένδυσης και της περιβαλλοντικής της αδειοδότησης.
Σε καμία περίπτωση η Δημοτική Αρχή και η τοπική κοινωνία των Τρικάλων, δεν είναι αντίθετη σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ενισχύουν την τοπική μας οικονομία και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης. Πάντα θα συνηγορούμε θετικά σε φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις, οι οποίες όμως αξιοποιούν τοπικά διαθέσιμες πρώτες ύλες, ώστε να αποκτά νόημα η τοπική αειφορία και προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα όμως, επενδύσεις αυτού του είδους λόγω της περιβαλλοντικής τους επίπτωσης, απαιτούν και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη συναίνεση που αποτελεί βασικό παράγοντα ομαλής λειτουργίας της επένδυσης. Και στην περίπτωση της Τ.Κ. Βαλτινού, όπως και στην πλειοψηφία αντίστοιχων περιπτώσεων, οι εν δυνάμει επενδυτές φροντίζουν να λειτουργούν στο παρασκήνιο, αποκόπτοντας κάθε επικοινωνία με τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών. Θέλω να πιστεύω τουλάχιστον ότι ο φορέας της επένδυσης, ενδιαφέρεται πραγματικά για τη λειτουργία της μονάδας καύσης των βιορευστών και δεν θέτει απλώς της διαδικασίες ωρίμανσής της, ευελπιστώντας στην πώληση της άδειας παραγωγής στο εγγύς μέλλον. Σημειώνεται δε, κανείς από τον φερόμενο ως φορέα της επένδυσης δεν ενημέρωσε τους κατοίκους της Τ.Κ. Βαλτινού για τα περιβαλλοντικά και λοιπά πιθανά οφέλη αλλά και τους κινδύνους από τη λειτουργία της μονάδας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή κοινωνική συναίνεση.
Είμαι σίγουρος πως θα έχετε πληροφορηθεί ότι στην εν λόγω επένδυση, θα αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη βιορευστά (φυτικά έλαια ή τηγανέλαια), «εισαγόμενα», δεδομένης της απουσίας μονάδας παραγωγής αυτού του είδους της πρώτης ύλης στην περιοχή, μιας και ο όγκος των χρησιμοποιούμενων τηγανέλαιων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής μας δεν δικαιολογεί τη διαστασιολόγηση της σχεδιαζόμενης μονάδας.
Συνέπεια όλων των παραπάνω ήταν η έκδοση απορριπτικών αποφάσεων από όλα τα αρμόδια συλλογικά όργανα που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν επί του περιεχομένου της ΜΠΕ (Τοπικό Συμβούλιο Βαλτινού, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Τρικκαίων, Δημοτικό Συμβούλιο και Περιφερειακό Συμβούλιο), κάτι που επίσης δεν λήφθηκε υπόψη κατά την έκδοση της ΑΕΠΟ.
Κατόπιν τούτων, ο Δήμος Τρικκαίων καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι προτίθεται, σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, να συνδράμει στην άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος κατά της ως άνω απόφασης ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας για παράβαση νόμου, σύμφωνα και με τα ειδικότερα στοιχεία που περιέχονται στις αποφάσεις γνωμοδοτικού χαρακτήρα που εξέδωσαν τα αρμόδια συλλογικά όργανα και δεν ελήφθησαν σχετικά υπόψη».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ 
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

επικοινωνιστε μαζι μας