Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

«Τα ρεμπέτικα της κρίσης» του Λάμπρου Φλιούκα (Αυθεντικοί καλλιτέχνες)


Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η πρόσφατη έκδοση του νέου μουσικού CD με τα ρεμπέτικα τραγούδια, του γνωστού Τρικαλινού καλλιτέχνη, Λάμπρου Φλιούκα.
Το ανήσυχο πνεύμα του Λάμπρου Φλιούκα κυοφορούσε εδώ και χρόνια και επιτέλους εξέδωσε δεκατέσσερα νέα όμορφα, ρεμπέτικα τραγούδια, σε μια συλλογή που φέρει τον τίτλο «Τα ρεμπέτικα της κρίσης». Συνέθεσε ο ίδιος τη μουσική, και τους στίχους και τα τραγούδησε επάξια με τη γνήσια ρεμπέτικη φωνή του.
Μαζί του συμμετέχει και ο γιός του, Βασίλης Φλιούκας, ο οποίος τραγουδάει δύο τραγούδια και κάνει δεύτερη φωνή.
Με τους εξαίρετους συνεργάτες του, μουσικούς: στο μπουζούκι ο Άγγελος Μπουλογιώργος, στην κιθάρα ο Βασίλης Φλιούκας και στο τουμπερλέκι ο Άρτεμης Παπαθανασίου, μπήκαν στο studio του Ανδρέα Τσέγα, το καλοκαίρι του 2013 και ηχογράφησαν, δίνοντας «σάρκα και οστά» σε δεκατέσσερα τραγούδια που αφορούν στη σημερινή κρίση που βιώνει η χώρα μας.


Αντάξιος της μουσικής παράδοσης του τόπου μας και συνεχιστής του αυθεντικού, και γνήσιου λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, ο Λάμπρος Φλιούκας, κατάφερε να ολοκληρώσει ένα άρτιο, μουσικά, σύνολο ρεμπέτικων τραγουδιών με υπευθυνότητα και αξιώσεις. 
Ευρηματικός στη θεματολογία του, ξαφνιάζει με τα τραγούδια του, που φέρουν το τίτλο «Περήφανη Ελλάδα», «Τα ρημάξαν τα ταμεία», «Τα χρόνια ετούτα που περνάμε», «Δούλευα σαράντα χρόνια», «Άνθρωπε μην κουράζεσαι», «Τα χαράτσια»κλπ. καταγράφοντας έτσι με απτό και γλαφυρό τρόπο την σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση του Έλληνα.
Παράλληλα με την έκδοση του CD, τα τραγούδια του έχουν ήδη, αναρτηθεί και στο (youtube) διαδίκτυο.
Βιογραφικά στοιχεία.

Ο Λάμπρος Φλιούκας, του Στεφάνου και της Κων/νιάς, γεννήθηκε το 1933 στην Μπάρα, Τρικάλων. Παντρεύτηκε το 1959 με την Αλίκη Φουρτούνη και απόκτησαν τρία παιδιά. Τον Στέφανο, τον Αποστόλη και τον Βασίλη.
Ανήσυχο πνεύμα, από μικρός και άνθρωπος πολυπράγμων, καταπιάστηκε με διάφορες καλλιτεχνικές και επαγγελματικές ασχολίες.
Επιγραφοποιός, στο επάγγελμα αλλά και κατά διαστήματα, καταστηματάρχης, ποδηλατάς, βαφές αυτοκινήτων, ζωγράφος, τραγουδιστής, ηθοποιός και ένα σωρό άλλες ασχολίες, τον καταξίωσαν και τον έκαναν γνωστό στην Τρικαλινή κοινωνία και όχι μόνο.
Έλαβε μέρος ως ηθοποιός σε τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες («Ο Σακαφλιάς» 1967, «Μενούσης-Ο λεβέντης της Ηπείρου» 1969, «Σταυραετοί στα Μετέωρα» 1970, «Οι Μαυρόλυκοι του βουνού και του κάμπου» 1971) σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κονταξή.
Συμπρωταγωνίστησε με τους ηθοποιούς Λαυρέντη Διανέλλο, Ερρίκο Μπριόλα, Κώστα Κακαβά, Σωτήρη Φούντα, Γιώργο Οικονόμου, Ντόρα Σιτζάνη, Λάμπη Λίβα, Ιλία Λυβικού, Άννα Ιασωνίδου κ.α.
Κατά καιρούς έγραφε και τραγουδούσε διάφορα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια, μεταξύ των οποίων και τα δεκατέσσερα του εν λόγω CD, που αποτέλεσαν την μουσική ενότητα με τίτλο«Τα ρεμπέτικα της κρίσης».
Δικαίως, θα μπορούσε κανείς να τον συμπεριλάβει στο πάνθεον της Τρικαλινής λαϊκής μουσικής παράδοσης, ανάμεσα στον Τσιτσάνη, Καλδάρα, Μπακάλη, Κολοκοτρώνη, Σαμολαδά, Παπασίκα κ.α.

Περήφανη Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας