Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Η ιστορία διεκδίκησης και ίδρυσης του Γυμνασίου και Λυκείου Βαλτινού

 

Το αίτημα για την ίδρυση Γυμνασίου και Λυκείου στο Βαλτινό τέθηκε για πρώτη φορά το 1965. Ο νεοϊδρυθείς Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλτινού θέτει στους τοπικούς φορείς το αίτημα για ίδρυση Γυμνασίου στο Βαλτινό και ξεκινάει ο αγώνας της διεκδίκησης, με επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση βάσει των δεδομένων, των αναγκών καθώς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Είχε ήδη ορισθεί από την πολιτεία το νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση Γυμνασίων και Λυκείων σε ολόκληρη τη χώρα: Σύμφωνα με το νομοθετικό διάταγμα υπ’ αριθ. 4379 της 20 – 10 - 1964, «Περί οργανώσεως και διοικήσεως της Γενικής (Στοιχειώδους και Μέσης) Εκπαιδεύσεως,

Συνιστώνται κατά Νομούς Πενταμελείς Επιτροπαί, εκ του νομάρχου και του Προέδρου του Πρωτοδικείου εις τον οποίο υπάγεται η έδρα του Νομού, του αρμόδιου Γενικού Επιθεωρητού Μέσης Εκπαιδεύσεως (επί περισσοτέρων του αρχαιοτέρου), του Διευθυντού Τεχνικών Υπηρεσιών, του Νομού και του Διευθυντού Γεωργίας, αναπληρουμένων υπό των νομίμων αναπληρωτών των με Πρόεδρον των εκ των παρισταμένων ανώτερον. Αι Επιτροπαί αύται, αφού σταθμίσουν τας εκπαιδευτικάς ανάγκας της περιοχής, αναλόγως της πυκνότητος του πληθυσμού και της γεωοικονομικής μοερφής του τόπου, προτείνουν εις ποίας πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά είναι σκόπιμον να λειτουργούν Γυμνάσια και Λύκεια και, εάν δεν υπάρχουν ήδη, κατά ποίαν προτεραιότητα πρέπει προοδευτικώς να Ιδρυθούν.

 6. Πρότασι η περί ιδρύσεως Γυμνασίου ή Λυκείου δύναται να γίνει εφ’ όσον προβλέπεται ελάχιστος αριθμός 40 μαθητών εις την Α΄ τάξιν αυτών. Εξαίρεσις ως προς το κατώτερον τούτο όριον επιτρέπεται προκειμένου περί σχολείων μικρών νήσων, απομεμονωμένων συγκοινωνιακώς περιοχών ή ακριτικών περιοχών.

7. Αι προτάσεις των Επιτροπών υποβάλονται, εντός προθεσμίας τασσομένης υπό του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, εις το Υπουργείον και διαβιβάζονται εις Επιτροπήν συγκροτουμένην εξ ενός Συμβούλου του κατά τας διατάξεις του παρόντος Ν.Δ….

8. Ο ανωτέρω πίναξ λαμβάνεται υπ’ όψιν δια την μελέτην και εκτέλεσιν του προγράμματος Έργων του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων προκειμένου περί διδακτηρίων των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαιδεύσεως».

Στην αρχή συντάσσεται και αποστέλλεται σχετικό έγγραφο του αιτήματος προς τον Νομάρχη Τρικάλων κ. Πέτρο Γαρέφη και με κοινοποίηση προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και στους τοπικούς βουλευτές των Τρικάλων. Το έγγραφο έχει ως εξής:

«ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΒΑΛΤΙΝΟΥ

Εν Βαλτινώ τη 20-4-1965

«Προς τον κ. Νομάρχην Τρικάλων Ενταύθα

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος της Κοινότητος Βαλτινού αποτελούμενος από επιστήμονας, φοιτητάς, υπαλλήλους διαφόρων υπηρεσιών και αγρότας των χωριών της κοινότητος έχει θέσει ως σκοπούς του την μελέτην και προβολήν των ζητημάτων τα οποία απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής μας, ως και την ανύψωσιν του μορφωτικού και πνευματικού επιπέδου αυτών. Εις τα πλαίσια των ως άνω σκοπών λαμβάνομεν την τιμήν να απευθύνομεν προς υμάς, Κύριε Νομάρχα και να θέσομεν υπ’ όψιν υμών ένα φλέγον και σοβαρόν δια την περιοχήν μας θέμα, ήτοι την ίδρυσιν εις την κοινότητά μας Γυμνασίου νέου τύπου. Οι λόγοι οι οποίοι επιβάλουν όπως προτιμηθεί η περιοχή μας δια την ίδρυσιν Γυμνασίου είναι οι εξείς:

α) Η κοινότης μας κατέχει την πλέον κεντρικήν θέσιν μιας ολοκλήρου περιοχής, η οποία ευρίσκεται μακράν των κέντρων εις τα οποία λειτουργούν Γυμνάσια.

β) Το υφιστάμενον οδικόν δίκτυον, αι υπάρχουσαι γραμμαί συγκοινωνίας και η θέσις της κοινότητός μας εν σχέσει προς τα πέριξ χωριά θα εξυπηρετήσουν την φοίτησιν όλων των μαθητών της περιοχής μας εις σχολείον Μ.Ε.

γ) Η απόλυτος ανάγκη δια την πολιτιστικήν, πνευματικήν και μορφωτικήν ανύψωσιν των κατοίκων της όλης αγροτικής περιοχής επιβάλλει όπως ιδρυθεί ένα εκπαιδευτικόν ίδρυμα το οποίον θα καλύψει την εν λόγω ανάγκην.

δ) Δια του ιδρυθησομένου Σχολείου πρόκειται να εξυπηρετηθούν περισόττεραι των 10 κοινοτήτων μετά των συνοικισμών αυτών ήτοι, Βαλτινού, Μελίγου, Ασπροβάλτου, Λιλής, Φωτάδος, Βαλομανδρίου, Δενδροχωρίου, Ματσουκέικων, Γοργογυρίου, Ξυλοπάροικου, Γενεσίου, Προδρόμου, Κωσταριλέικα, Παραποτάμου Διαλεκτού, Πρίνους, Μπλετσέικα.

Βέβαιοι ότι εκφράζομεν την κοινήν της περιοχής μας γνώμην και το γενικόν αυτής αίτημα παρακαλούμε δια τας καθ’ υμάς πεποιθότες ότι άλλωστε θέλετε ενεργήσει εντός των προσπαθειών και επιδιώξεων της παρούσης Κυβερνήσεως ώστε να αποβεί η παιδεία κτήμα ολόκληρου του λαού μας.

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Χήρας Καθηγητής Φυσικών

Ο Γεν, Γραμματεύς Αθανάσιος Πατήλας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΣ Υπουργείον Εθν. Παιδείας κ. Νικ. Έξαρχον Βουλευτήν Τρικάλων «κ. Αριστ. Αντωνίου », «κ. Απόστ. Παγκούτσον », «κ. Κλεοβ. Γιαννούσην», «κ. Δημ. Χατζηγάκην», «κ. Δημ. Παπανικολάου».

Στη συνέχεια ακολουθεί και σχετικό έγγραφο του Προέδρου της κοινότητας Βαλτινού προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας Το έγγραφο έχει ως εξής:

«Βασίλειον της Ελλάδος Νομαρχία Τρικάλων Κοινότης Βαλτινού

Ο πρόεδρος της κοινότητας Βαλτινού

«Περί Ιδρύσεως Γυμνασίου νέου Τύπου εν τη κοινότητι»

Προς το Σεβαστόν Υπουργείον Εθνικής Παιδείας Διεύθυνσιν Μέσης Εκπαίδευσης εις Αθήνας

Ευσεβάστως λαμβάνω την τιμήν να αναφέρω Υμίν τα κάτωθι:

1) Η κοινότης μας κατέχει την πλέον κεντρικήν θέσιν γεωγραφικών, της δυτικής πεδινής Θεσσαλίας κάτωθεν της οροσειράς Κόζιακα κείμενη και απέχουσα εκ της πόλεως των Τρικάλων περί τα 13 χιλιόμετρα.

2) Η ίδρυσις ενός Γυμνασίου νέου Τύπου (…βαθμίδος) εις την κοινότητα μας θα εξυπηρετεί αφαντάστως τον πληθυσμόν της περιοχής εις το θέμα της συνεχίσεως γυμνασιακών σπουδών μετά την αποφοίτησιν εκ του Δημοτικού και της παροχής γενικώς Εκπαιδεύσεως εις τας λαϊκάς και αγροτικάς μάζας των κατοίκων του χωριού μας μετά των υπαγομένων εις την κοινότητα μας των συνοικισμών Μελίγου, Ασπροβάλτου, Μεσιακών, Αμμουδιάς, όσον και των κάτωθι των γειτονικών κοινοτήτων ήτοι: Διαλεκτού, Μεγάρχης, Γενεσίου, Προδρόμου, Πρίνους, Ξυλοπάροικου, Γοργογυρίου, μετά του συνοικισμού Μπλετσαίικα, Δενδροχωρίου μετά των συνοικισμών Κωσταριλαίικα και Ματσουκαίικα, Παραποτάμου μετά των συνοικισμών Λίλης και Βαλομανδρίου και Φωτάδος.

3) Άπασαι αι ανωτέρω κοινότητες συνορεύουν γύρωθεν με τα όρια της κοινότητός μας, πλην του Ξυλοπάροικου, Προδρόμου και Γενεσίου, αίτινες απέχουν της κοινότητάς μας περί τα 3 - 5 χιλ. και ως εκ τούτου υφίστανται ευνοϊκαί συνθήκαι δια την εξυπηρέτησιν των μαθητών και των γονέων αυτών.

4) Εκ της κοινότητάς μας διέρχεται η υπεραστική γραμμή λεωφορείων Τρικάλων- Ξυλοπάροικο και Τρικάλων- Προδρόμου καθώς και η νέα χαραχθείσα τοιαύτη οδός από Πύλην προς Καλαμπάκαν η διασταύρωσις της οποίας γίνεται εντός της κοινότητας ημών. Δέον να σημειωθεί ότι υπεραστική γραμμή Τρικάλων - Ξυλοπάροικου διέρχεται εκ των εξής χωριών: Παραποτάμου Μεσιακά, Ασπρόβαλτος, Μέλιγος, Βαλτινόν, Δενδροχωρίου, Γοργογυρίου. Η δε Τρικάλων - Προδρόμου διέρχεται δια των αυτών εις άνω χωρίων, ως και εκ του Πρίνους, Προδρόμου και Γενεσίου.

5) Υπάρχει απόλυτος ανάγκη όπως δοθεί σημασία στην πολιτιστικήν και μορφωτικήν την εξύψωσιν όλης της περιοχής μας η οποία θα επιτευχθεί μόνον δια της ιδρύσεως ενός πνευματικού και εκπαιδευτικού ιδρύματος εις το κέντρον της όλης περιοχής.

6) Οι κοινότητες μας επί πλέον δύναται να παραχωρήσει τα απαιτούμενον οικοπέδον προς ανέγερσιν διδακτηρίου, καθώς επίσης και την προσωρινήν στέγασιν του αιτουμένου να ιδρυθεί σχολείου.

7) Ως εκ τούτου πιστεύουμεν, ότι η Κοινότης μας συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα και ανταποκρίνεται εις τας απαραιτήτους προϋποθέσεις δια την ίδρυσιν υπό του Κράτους Γυμνασίου νέου Τύπου, προς εξυπηρέτηση του πληθυσμού της εν λόγω περιοχής.

Όθεν παρακαλούμεν Υμάς όπως επιληφθείτε της εξετάσεως του δικαίου αλλά και εξόχως ζωτικού τούτου αιτήματός μας, βέβαιοι όντες ότι το αίτημά μας θα τύχει της δεούσης υφ’ Υμών προσοχής, σημασίας και κατανοήσεως.

Ευγνώμων Διατελώ μετά βαθύτατου σεβασμού

Ο αιτών Πρόεδρος».

Παράλληλα αποστέλλεται και η έγγραφη σύμφωνη γνώμη προέδρων των γειτονικών κοινοτήτων επί του αιτήματος ίδρυσης Γυμνασίου στο Βαλτινό. Το έγγραφο έχει ως εξής:

«Αίτησις Προέδρων κοινοτήτων Νομού Τρικάλων

«Περί ιδρύσεως Γυμνασίου νέου Τύπου με έδρα την κοινότητα Βαλτινού»

Εν Τρικάλοις τη …… Προς

Το Σεβαστόν Υπουργείον Παιδείας Αθήνας

Εξοχότατε Κύριε Υπουργέ

Οι υπογεγραμμένοι πρόεδροι των κάτωθι κοινοτήτων:

1) Βαλτινού, 2) Παραποτάμου, 3) Φωτάδα, 4) Δενδροχωρίου, 5) Διαλεχτού, 6) Μεγάρχης, 7) Γενεσίου, 8) Προδρόμου, 9) Πρίνους, 10) Ξυλοπάροικου Ευσεβάστως λαμβάνουμεν την τιμή να αναφέρουμεν Υμίν ότι: Λαβόντες γνώσιν της υπό χρονολογίαν……….. αιτήσεως της κοινότητος Βαλτινού αναφερόμενης εις την ίδρυσιν Γυμνασίου νέου Τύπου εν αυτή, δηλώνουμε ότι:

1) Συμφωνούμε απολύτως επί του αιτήματος.

2) Το έν αυτώ εκτιθέμενο ανταποκρίνονται απολύτως εις την πραγματικότητα.

3) Θεωρούμε το εν λόγω αίτημα εξόχως σπουδαίον ως εκ της φύσεώς του και χρίζον αμέσου επιλύσεως. Όθεν παρακαλούμεν Υμάς όπως ευαρεστούμενοι εξετάσετε ευμενώς το εν λόγω αίτημα βέβαιοι όντες ότι θα συμβάλλετε τα μέγιστα εις την εκπολιτιστικήν, πνευματικήν και υλικήν εξύψωσιν των κατοίκων όλης της περιοχής μας. Διατελούμεν μετά ευχαριστιών και Σεβασμού».

Η έγκριση ίδρυσης Γυμνασίου και Λυκείου στο Βαλτινό υπογράφεται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το 1977.

Έτσι το από το σχολικό έτος 1977-1978, στο Βαλτινό λειτουργεί το Γυμνάσιο και στεγάζεται σε ιδιωτικούς χώρους (σε κτήριο του Βασιλείου Τσιγάρα και Γεωργίου Μπαντόλια).

Το Γυμνάσιο Βαλτινού στεγάστηκε και ξεκίνησε την λειτουργία του στο ιδιόκτητο κτήριο του Βασιλείου Τσιγάρα, (φωτογρ. 1978).

Παράλληλα άρχισε και η κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος, Γυμνασίου και Λυκείου, η οποία ολοκληρώθηκε το 1980.

Στην αρχή της λειτουργίας του γυμνασίου υπήρξαν και κάποιες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες στον τύπο, για την ίδρυση του γυμνασίου στο Βαλτινό και την έλλειψη επαρκών υποδομών.


Τη σχολική χρονιά 1981-1982 αρχίζει και η λειτουργία του Λυκείου ως παράρτημα του 4ου Λυκείου Τρικάλων. Από το σχολικό έτος 1984-1985 το Λύκειο λειτουργεί ως ανεξάρτητο.  

Σήμερα, το Γυμνάσιο καλύπτει τις ανάγκες όλης της Δημοτικής Ενότητας Καλλιδένδρου, το δε Λύκειο καλύπτει και τις ανάγκες των γειτονικών Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Τρικκαίων.


Από τα τηρούμενα βιβλία του αρχείου του Γυμνασίου  προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία:

Πρώτος γυμνασιάρχης του Γυμνασίου τοποθετήθηκε ο Γεώργιος Καλυβιώτης. Πρώτοι διδάσκοντες καθηγητές οι :Ζαρογιάννης Γρηγόριος, Μέλλιου Αντιγόνη, Πισκόιας Βασίλειος, Ζολώτα Ευαγγελή, Κατσάρου-Μάτη Χριστίνα, Σταυρινού Χρύσανθος, Νούλας Κων/νος.

Τάξη Α΄ 78 αγόρια, 36 κορίτσια σύνολο   112

Τάξη Β΄ 43 αγόρια, 27 κορίτσια σύνολο     70

Τάξη Γ΄ 19 αγόρια, 23 κορίτσια σύνολο     42

Σύνολο 138 αγόρια, 86 κορίτσια σύνολο  224

Ο καθηγητής Γρηγόρης Ζαρογιάννης πλαισιωμένος από τους μαθητές του Γυμνασίου Βαλτινού: Γεώργιο Ι. Τσιγάρα, Γεώργιο Κολοβελώνη, Ιωάννη Μαγκάτο και Δημήτριο Γάκη. (Φ. 1977).

Τμήμα μαθητριών Γυμνασίου Βαλτινού παρελαύνει για πρώτη φορά την 25η Μαρτίου, το 1977.

Παρακάτω παρατίθενται δυο πίνακες μαθητικού δυναμικού στους οποίους αποφαίνεται το μαθητικό δυναμικό του Γυμνασίου και Λυκείου Βαλτινού κατά τα σχολικά έτη 1987 έως 2000.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας