Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Μεγάλη διάκριση συγχωριανής μας σε διεθνή διαγωνισμό Όπερας


Μεγάλη διάκριση για την Τρικαλινή υψίφωνο Νίνα Κουφοχρήστου στον διεθνή διαγωνισμό Όπερας με την ονομασία Grand Prix Μαρία Κάλλας.
Η Τρικαλινή Νίνα, κόρη του πρώην δημάρχου Τυμφαίων Τάσσου Κουφοχρήστου, η οποία έλκει την καταγωγή της από το Βαλτινό, κάνει καριέρα ως υψίφωνος με εμφανίσεις στο εξωτερικό και κατάφερε να αποσπάσει με την εμφάνισή της το 3ο βραβείο του φετινού 38ου Grand Prix Μαρία Κάλλας.
Το 1ο και το 2ο βραβείο πήραν αντίστοιχα η  βραζιλιάνα υψίφωνος Μιράντα Μπαουερφέλντ και η νοτιοκορεάτισσα μεσόφωνος Εουν Κιόνγκ Λιμ.
Στους άνδρες το πρώτο βραβείο απέσπασε  ο νοτιοκορεάτης μπάσος Τζισαγκ Ριου, ενώ στη 2η και 3η θέσεις κατετάγησαν επίσης οι κορεάτες  Κιουμπονγκ Λη βαρύτονος και ο τενόρος Γιόχαν Κιν
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Εθνική Λυρική Σκηνή και τους οκτώ φιναλίστ συνόδευσε η ορχήστρα της ΕΛΣ υπό τον Λουκά Καρυτινό.


38ο GRAND PRIX ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
Η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τη μουσική διεύθυνση του Αρχιμουσικού της ΕΛΣ Λουκά Καρυτινού συνόδευσε τους νέους καλλιτέχνες που διαγωνίστηκαν στον τελικό του 38ου Διεθνούς Grand Prix Μαρία Κάλλας, το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ολύμπια, στη μεγάλη γιορτή του μέλλοντος της Όπερας από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο ATHENAEUM.

Το Διεθνές Grand Prix Μαρία Κάλλας είναι το ετήσιο καλλιτεχνικό γεγονός παγκόσμιας ακτινοβολίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1975 από το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διεθνών Μουσικών Διαγωνισμών της UNESCO. Το 1994 ο Διεθνής Διαγωνισμός Μαρία Κάλλας απέκτησε τον τίτλο «Grand Prix Μαρία Κάλλας», το μοναδικό στον κόσμο. Αιτία αυτής της βράβευσης ήταν το συνεχώς αυξανόμενο κύρος τόσο των ίδιων των Διαγωνισμών όσο και του Πολιτιστικού Οργανισμού, που κυρίως οφείλετο στους αυστηρούς όρους συμμετοχής των υποψηφίων, στο αδιάβλητο της εξαγωγής των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού, στις διασημότητες που αποτελούσαν την Κριτική Επιτροπή.  Όσοι  κατά καιρούς έχουν βραβευτεί   στο διαγωνισμό αυτό κάνουν διεθνή καριέρα.
Για την 38η διοργάνωση συνολικά κατατέθηκαν 74 αιτήσεις συμμετοχής και τελικά έγιναν δεκτοί 52 νέοι λυρικοί τραγουδιστές από τέσσερεις ηπείρους και 15 χώρες: Αγγλία, Αίγυπτο, Αρμενία, Βέλγιο, Βραζιλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Κορέα, Ουκρανία, Ρουμανία και Τσεχία. Για τον τελικό προκρίθηκαν  8 νέοι  καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων,  μετά από χρόνια, και 2 Ελληνίδες, η Νίνα Κουφοχρήστου από τα Τρίκαλα, η οποία απέσπασε ασημένιο μετάλλιο και η Άννα Στυλιανάκη  τιμητικό έπαινο.
Τους νέους καλλιτέχνες έκριναν διάσημοι ερμηνευτές, δάσκαλοι και συντελεστές της Όπερας όπως: Σέριλ Στιούντερ (Πρόεδρος της Επιτροπής, Υψίφωνος, ΗΠΑ/Γερμανία), Μαρτίνα Αρρόγιο (Υψίφωνος, ΗΠΑ), Κρίστιαν Κάρλστεντ (Casting Manager/Bayerische Staatsoper, Γερμανία), Ντέιμ Γκουίνεθ Τζόουνς (Υψίφωνος, Ουαλία), Πήτερ Κάτονα (Casting Director/Royal Opera House-Covent Garden, Αγγλία), Μύρων Μιχαηλίδης (Αρχιμουσικός/Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Μίλτος Λογιάδης (Αρχιμουσικός), Σέριλ Μιλνς (Βαρύτονος, ΗΠΑ), Γκυ Μονταβόν (Γενικός Διευθυντής Όπερας της Ερφούρτης, Γερμανία).

Βιογραφικό της Νίνα Κουφοχρήστου
Η σοπράνο κολορατούρα Νίνα Κουφοχρήστου γεννήθηκε στα Τρίκαλα όπου ξεκίνησε σπουδές πιάνου. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. Μετά την απόκτηση Διπλώματος Μονωδίας (καθ. Κατερίνα Καρατζά) και Πτυχίου Ειδικού Μελοδραματικής (Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης), ολοκλήρωσε -με υποτροφία του 'Ιδρύματος Ωνάση'- σπουδές Μάστερ στο Οπερατικό Τραγούδι στο Πανεπιστήμιο Κολονίας υπό την Brigitte Lindner, ενώ από το 2013 ειδικεύεται στο Μπαρόκ Τραγούδι (Μάστερ Παλαιάς Μουσικής με τον Prof. Kai Wessel).
Τα πρώτα της βήματα στη σκηνή έγιναν με τους ρόλους της Despina/Così fan Tutte, Blondchen/Die Entführung aus dem Serail και Königin der Nacht/Die Zauberflöte (Mozart), Gretel/Hänsel und Gretel (Humperdinck), Belinda/Dido and Aeneas (Purcell), Olympia/Les Contes d'Hoffmann (Offenbach), Monica/The Medium (Menotti), Giulia/La Scala di Seta(Rossini), Cunégonde/Candide (Bernstein) και Anima/Rappresentatione di Anima, et di Corpo (Cavalieri).
Υπήρξε μέλος του όπερα στούντιο της Ε.Λ.Σ. (2009-10) όπου συμμετείχε στην παραγωγή Επτά Μικρογραφίες. Από το 2013 είναι μέλος του ανσάμπλ της Όπερας Δωματίου Κολονίας, όπου ερμηνεύει τη Βασίλισσα στο Μαγικό αυλό  (Μozart), και του θεάτρου Opernloft στο Αμβούργο, με τους ρόλους της Violetta/Traviata (Verdi), Elisa/Tolomeo (Händel) και Micaela/Carmen (Bizet). Άλλες συμμετοχές της περιλαμβάνουν την Όπερα Κολονίας (η άνοδος και η πτώση της πόλης  Mahagonny-(Weill), την όπερα του Άαχεν (Sandrina/La finta giardiniera – Mozart) και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Miss Wordsworth/Albert Herring – Britten).
Από τις 12-17 Οκτωβρίου συμμετέχει στην Κάρμεν του Bizet που παρουσιάζεται στο Μέγαρο της Θεσσαλονίκης
Πραγματοποιεί τακτικά συναυλίες ως σολίστ στη Γερμανία και την Ελλάδα, ενώ έχει αποσπάσει σημαντικά βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς τραγουδιού (Concours de Chant Lyrique de Marmande,  Γαλλία 2012, Διαγωνισμός Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης 2010, Σ.Α.Ω.Θ. 2009, Doumbia International Opera-Lied Competition 2009).
Το 2012 ηχογράφησε για την εταιρία CPO το μέρος της σοπράνο από το Osteroratorium του Graun με την ορχήστρα Kölner Akademie υπό την διεύθυνση του Michael Willens. Το 2014 τραγούδησε δύο φορές σε ζωντανή μετάδοση για τη Ραδιοφωνία Δυτικής Γερμανίας, μεταξύ αυτών το έργο για κολορατούρα Mysteries of the Macabre (Ligeti).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας