Είναι σχεδόν απίστευτο το πώς η τεχνολογία αλλάζει γρήγορα τις συνήθειές μας και τον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Κάποτε, η καλή γραφομηχανή ήταν μια πραγματική τύχη, ήταν επίσης ελκυστικό παιχνίδι και ήταν σχεδόν αστεία και ενδιαφέρουσα, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι σήμερα.
Για αυτούς που έμαθαν να γράφουν με τα χέρια τους και μόνο, η γραφομηχανή ο τρόπος που θα τυπωθούν όμορφες γραμματοσειρές στο φύλλο χαρτί ήταν ένα πραγματικό αίνιγμα.
Δυστυχώς, οι γραφομηχανές είναι σχεδόν ξεχασμένες σήμερα και έγιναν μέρος της ιστορίας. Μόλις δέκα ή είκοσι χρόνια πριν ήταν ο αναπόφευκτος εξοπλισμός του κάθε γραφείου.
Ίσως, σε δέκα χρόνια περίπου, πρόκειται να γράψω κάτι παρόμοιο σαν αυτό, αλλά μόνο για υπολογιστές:) μέχρι εκείνη τη στιγμή, έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μια πολύ ωραία συλλογή αυτή περιλαμβάνει μερικές από τις πιο όμορφες γραφομηχανές.
Η ιστορία της γραφομηχανής
Η γραφομηχανή είναι μια μηχανική η ηλεκτρομηχανική συσκευή με την οποία μπορεί ο χρήστης να τυπώσει ένα κείμενο σε χαρτί. Ο χειρισμός γίνεται με πλήκτρα, ενώ το χαρτί προωθείται με τη βοήθεια ενός κυλίνδρου. Μέχρι την δεκαετία του 1990 ήταν, μαζί με την αριθμομηχανή, το σημαντικότερο αντικείμενο στα γραφεία, αλλά σήμερα έχει αντικατασταθεί πλήρως από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Κίνητρο της δημιουργίας της γραφομηχανής ήταν η Τυπογραφία.
Οι αρχές τις γραφομηχανής δεν είναι γνωστές, αλλά η πρώτη πατέντα για μια γραφομηχανή δόθηκε στον Άγγλο Χένρυ Μιλλ (Henry Mill) το 1714, για τη σχεδίαση μιας συσκευής που μπορούσε να δίνει γράμματα τυπογραφικού περίπου χαρακτήρα. Η βασίλισσα της Αγγλίας μάλιστα του έδωσε για αυτή την εφεύρεση και ειδικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Η πρώτη μηχανή που πραγματικά λειτούργησε ήταν του Ιταλού Πελεγκρίνο Τούρι (Pellegrino Turri) το 1808. Ακολούθησαν ακόμα πάρα πολλές δοκιμές για την τελειοποίηση της συσκευής αυτής που ολοκληρώθηκαν μόνο κατά το τέλος του 19ου αιώνα. Σε κανονική χρήση η γραφομηχανή μπήκε από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Το 1828 ο Ώστιν Μπαρτ στο Ντιτρόιτ κατασκεύασε μια γραφομηχανή που την ονόμασε Τυπογράφο. Ήταν όμως αρκετά αργή στο γράψιμο. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια αναζητήσεων και μελετών μέχρι που το 1867 ο Κρίστοφερ Σολς (Christopher Latham Sholes) φτιάχνει μια αρκετά πρακτική μηχανή. Μέχρι τότε όμως είχαν δημιουργηθεί και διάφοροι άλλοι τύποι γραφομηχανής, κυρίως για τυφλούς, που έδιναν ανάγλυφα στοιχεία.
Το 1873 η γραφομηχανή γίνεται πλέον βιομηχανικό προϊόν, που για πρώτη φορά βγάζει το εργοστάσιο όπλων του Ρέμιγκτον (Remington). Το 1914 ο Τζαίημς Σμάθερ παρουσίασε την πρώτη γραφομηχανή που κινούνταν με ηλεκτρισμό. Η μαζική παραγωγή της ηλεκτροκίνητης γραφομηχανής άρχισε το 1930.
Το λουκέτο στο τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής γραφομηχανών που λειτουργούσε στην Ινδία, σηματοδοτεί και το τέλος μιας εποχής, την οποία πολλοί νοσταλγούν.
Η εισαγωγή και η κυριαρχία των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην καθημερινότητά μας, οδήγησε τη βιομηχανία της γραφομηχανής σε μία φθίνουσα πορεία, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση του κλεισίματος του τελευταίου εργοστασίου που παρήγαγε τις κλασσικές γραφομηχανές.
Παρόλο που στην Ινδία, το εν λόγω εργαλείο δουλειάς παραμένει αρκετά δημοφιλές, η εταιρεία Godrej & Boyce Manufacturing που σταμάτησε την παραγωγή το 2009, επιβεβαίωσε ότι το εργοστάσιο κλείνει, ενώ το απόθεμά της ανέρχεται μόλις στις 500 γραφομηχανές.
«Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι υπολογιστές άρχισαν να κυριαρχούν. Όλοι οι κατασκευαστές γραφομηχανών γραφείου σταμάτησαν την παραγωγή, όλοι τους εκτός από μας» σημείωσε ο Μίλιντ Ντακλ, γενικός διευθυντής της Godrej & Boyce.
Η ζωή της, μετρά 138 ολόκληρα χρόνια, καθώς για πρώτη φορά κυκλοφόρησε στην αγορά των Η.Π.Α. το 1873.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου