Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Κτήρια του Βαλτινού που τα στοιχειώνουν οι αναμνήσεις

 

Δημοτικό σχολείο Βαλτινού. Το κτίριο θεμελιώθηκε το 1940 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1948. Εδώ, σ’ αυτό το σχολείο, γενεές και γενεές συνάντησαν την ανάγνωση, τη γραφή, τη σκέψη, τη γνώση, την κοινωνική διάσταση του κόσμου...

Εδώ έγραψαν με το κονδύλι πάνω στην μαύρη πλάκα, και με την κιμωλία στον πίνακα τα πρώτα τους γράμματα α, β, γ, δ... Σ’ αυτή την αυλή, αγόρια και κορίτσια, σαν πολύβουα μελίσσια, παίξανε, γελάσανε, κλάψανε και ματώσανε τα γυμνά τους παιδικά γόνατα.

Εδώ ανακαλύψανε ακόμα τη συλλογικότητα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, που πλουτίζουν και δίνουν νόημα στην κοινωνική συμβίωση...

Ο ναός του Αγίου Αθανασίου Βαλτινού είναι το παλαιότερο κτίσμα του χωριού. Η κατασκευή του, χρονολογικά ανάγεται στο τέλος του 19ου αιώνα και στις απαρχές του 20ου. Κτίστηκε δηλαδή περίπου τη δεκαετία του 1880. Ο καθορισμός του πολιούχου της ενορίας του ναού Αγίου Αθανασίου Βαλτινού έγινε με το Βασιλικό Διάταγμα της 29ης Ιουλίου 1912. Ο ναός πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου και στις 2 Μαΐου.

Σ’ αυτό το χώρο, εκτός από τις κυριακάτικες λειτουργίες, έλαβαν και λαμβάνουν χώρα τα διάφορα εθιμοτυπικά και θρησκευτικά τελετουργικά: πανηγύρια, γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα κλπ. 

Αναμφίβολα ο χώρος αυτός, προσιτός και οικείος σε όλους μας, είναι φορτισμένος με προγονικές μνήμες και συναισθηματισμούς και αποτελεί σημείο αναφοράς όλων των κατοίκων του χωριού.

Και είτε το θέλουμε είτε όχι, από την αρχή του βίου μας μέχρι την τελευταία εξόδιο ακολουθία περιδιαβαίνουμε το χώρο αυτό πολλές φορές.

Είναι ένας χώρος με μια ιστορική συνέχεια, ο χώρος που τον περιδιάβηκαν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού, ο χώρος που τον περιδιαβαίνουμε εμείς σήμερα και ο χώρος, που θα τον περιδιαβαίνουν στο μέλλον οι απόγονοί μας. 

Το ξωκλήσι της Παναγίας. Το δάσος με το ξωκλήσι της Παναγίας Βαλτινού αποτελούσε ανέκαθεν και αποτελεί ακόμη και σήμερα σημείο αναφοράς για όλους τους κατοίκους του χωριού Βαλτινού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Μέσα στο υπέροχο δάσος, στο πυκνό και ποικιλότονο πράσινο, με εξαίσια θέα, οι πρόγονοί μας έστησαν το ξωκλήσι της Παναγίας, για να δοξάσουν, έκθαμβοι, το θαύμα της δημιουργίας και να ανοίξουν τους δικούς τους διαύλους επικοινωνίας με το θείο.

Πηγή ελπίδας, χαράς, γαλήνης, παρηγοριάς και ανακούφισης για πολλούς ανθρώπους αυτό το εκκλησάκι. Η λατρεία της Παναγίας, λατρεία σταθερή κι αγαπημένη μέσα στους αιώνες, έχει επιβιώσει σαν μια ανάμνηση ζεστή στη λαϊκή συνείδηση κατά τον εορτασμό της μνήμης, της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Σαν αυτοσυστήνεται, αναφέρεται ποικιλώνυμα ως: H παναγία του Θεού, η παναγία των ανθρώπων, η παναγία του δάσους, η παναγία του χωριού, η παναγία των χρωμάτων, η παναγία του φωτός, η παναγία της σαγήνης, η παναγία των αιώνων, η παναγία του σήμερα, η παναγία των τεσσάρων εποχών, η παναγία της συγχρονίας και της διαχρονίας, της κάθε μέρας και της κάθε ώρας, η παναγία της καρδιάς μας…

Το Δημοτικό κατάστημα - Δημαρχείο, βρίσκετε στο κέντρο του Βαλτινού. Κατασκευάστηκε για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου Καλλιδένδρου το 2000 και σήμερα στεγάζει και καλύπτει τις υπηρεσίες της εδαφικής περιφέρειας Καλλιδένδρου, του Δήμου Τρικκαίων.
Τα εγκαίνια του Δημαρχείου έγιναν στις 4 -9 - 2001.

Το Δημοτικό κατάστημα αποτελεί αρχιτεκτονικό στολίδι για την περιοχή. Είναι ένα όμορφο και επιβλητικό κτήριο που προσδίδει αισθητική στο χώρο, αλλά το κυριότερο είναι, ένας χώρος διοίκησης, προφοράς υπηρεσιών, δημιουργίας, οργάνωσης και επίτευξης νέων αναπτυξιακών στόχων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας