Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Η θρεψίνη


Σε προηγούμενο άρθρο του συγχωριανού μας φιλόλογου Ευαγγέλου Στάθη με τίτλο: «Ο Παππούς», διαβάσαμε την φράση που αναφέρεται στη λέξη «θρεψίνη» (Τους έφερνε από το μαγαζί καραμέλες, χαλβά, θρεψίνη και άλλα ζαχαρέματα).
Πρόκειται για μια λέξη που σήμερα λίγοι θα γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. Ρωτήσαμε τον αρθρογράφο και συγγραφέα Ευάγγελο Στάθη, ανατρέξαμε και στο διαδίκτυο και μάθαμε λίγα πράγματα για τη θρεψίνη.


Πρόκειται για ένα γλύκισμα σε μορφή κρέμας το οποίο παράσκευάζεται από σταφίδες. 
Μια φέτα ψωμί αλειμμένη με θρεψίνη, ήταν το καθιερωμένο κολατσιό των περισσότερων ελληνοπαίδων μέχρι και τη δεκαετία του ’60. Ένα παρόμοιο σιρόπι παράγεται κι από τα ξερά σύκα, αν κι έχει διαφορετική γεύση.
Μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο στα μπακάλικα εμφανίστηκε η θρεψίνη, την βγάζανε από επεξεργασία της σταφίδας, κάτι σαν μαρμελάδα και με ένα παχουλό παιδί στο τσίγκινο κουτί να υπόσχεται στις μανάδες ότι και τα δικά τους έτσι θα γίνουν, με κόκκινο μάγουλο που δεν κοκκίνιζε το άτιμο παρά μόνο με τσίμπημα.


Πήγαιναν λοιπόν στον μπακάλη οι νοικοκυρές και αγοράζανε…. μισή οκά λάδι…. 150 δράμια τυρί ….και 100 δράμια θρεψίνη. 
Μια φέτα ψωμί μεγάλη αλειμένη με κάργα θρεψίνη, έγλειφες και τα δάχτυλά σου, λέρωνες και την μούρη σου, την σκούπιζεις με το μανίκι και συνέχιζες πάλι να τρως με λαιμαργία.
Η θρεψίνη χάθηκε αργότερα από τα ράφια για να επανέλθει δριμύτερη στις μέρες μας και μάλιστα με συνταγές γνωστών σεφ.
Παρακάτω δίνουμε και τις οδηγίες για την παρασκευή της.



Παρασκευή Θρεψίνης:
Η αναλογία σταφίδων νερού είναι 1: 2
(υλικά 2 φλ. μαύρες σταφίδες)
Αφήνουμε τις σταφίδες 48 ώρες στο νερό, να φουσκώσουν.
Μαζί με το νερό τις περνάμε στο μπλέντερ.
Σουρώνουμε το υγρό με ένα τουλουπάνι 2-3 φορές, πιέζοντας δυνατά με τα χέρια μας.
Μαζεύουμε το υγρό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 κ. στάχτη.
Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για 2 ώρες, να κατασταλάξει η στάχτη.
Αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματιστεί και σουρώνουμε ξανά με το τουλουπάνι.
Βάζουμε το υγρό στη φωτιά και μετά από 1-2 βράσεις χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει.
Αποθηκεύουμε το σιρόπι σε ένα καθαρό βάζο.


1 σχόλιο:

  1. ΑνώνυμοςΜαΐου 24, 2023

    Η θρεψίνη που θυμάμαι δεν ήταν σιρόπι όπως λέει η συνταγή. Ήυαν σαν πολτοποιημένες σταφίδες, με κάπως στερεή υφή σαν βούτυρο απο ψυγείο, πολύ γλυκιά και πολύ κολλώδης. Θυμάμαι το τενεκεδένιο κουτί με το αγοράκι, ποτέ με κοριτσάκι. Περίμενα πότε θα αδειάσει το κουτί να του βάλω ρόδες να το κάνω αυτοκινητάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

επικοινωνιστε μαζι μας