Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

«ΔΙΑΛΕΧΤΟ» Ο τόπος και η ιστορία του

Βιβλιοπαρουσίαση
του Δημήτρη Τσιγάρα


Με στόχο την καταγραφή και την παρουσίαση της ιστορίας του χωριού της, το Διαλεχτό, η φιλόλογος  - συγγραφέας Βασιλική Νικ. Στεργίου κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο «ΔΙΑΛΕΧΤΟ ο τόπος και η ιστορία του».
Πρόκειται για ένα καλαίσθητο βιβλίο, το οποίο περιέχει συμπυκνωμένη όλη την τοπική ιστορία και λαογραφία του χωριού Διαλεχτό Τρικάλων.
Στις 300 σελίδες του βιβλίου, όπου την παραγωγή είχαν οι εκδόσεις «Γένεσις», αποτυπώνεται εύγλωττα ο βίος των κατοίκων του Διαλεχτού στο διάβα των αιώνων.
Η συγγραφέας, περιγράφει τα χαρακτηριστικά του χωριού και διανθίζει με γλαφυρότητα το κείμενό της, το οποίο στηρίζεται σε ιστορικές πηγές και είναι επενδεδυμένο με φωτογραφικό υλικό, χάρτες, πίνακες και φωτοαντίγραφα ιστορικών ντοκουμέντων.


Έχοντας γεννηθεί και ζήσει η ίδια στο Διαλεχτό, «ανασταίνει» τα τοπία της περιοχής διαθέτοντας εκείνη την ιδιαίτερη ματιά που έχει ασκηθεί να βιώνει βαθιά τη συγκίνηση μέσα στη φύση, στις αλάνες, στις γειτονιές, στις ράχες, στα λιβάδια, στα ποτάμια… σ’ έναν τόπο που κατοικείται αρμονικά από ανθρώπους, ζώα και φυτά.
Η συγγραφέας Βασιλική Στεργίου, ξεκινώντας με τον γεωγραφικό προσδιορισμό του χωριού περιγράφει τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, και αναδεικνύει με σοφία το νόημα, τα πλεονεκτήματα και τις χάρες της φύσης επικαλούμενη την παροιμιώδη φράση: «Στον τόπο σου και οι πέτρες σου δίνουν να φας»!
Ακολουθείται μια ιστορική καταγραφή της περιοχής από την Αρχαιότητα - Τουρκοκρατία - Τσιφλίκια και Κολίγοι μέχρι τις μέρες μας.
Καταγράφεται η ιστορία της Διοικητικής εξέλιξης και του δημογραφικού χάρτη του Διαλεχτού.
Στη συνέχεια περιγράφεται η οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων και παράλληλα τα ήθη και έθιμα αυτής.
Ακολουθεί η αναφορά στην Εκπαίδευση, στα σχολεία και στην εναγώνια ρήση «Μάθε παιδί μου γράμματα να ΄χεις καλά γεράματα».


Το δικό τους χώρο στο πόνημα, περιλαμβάνουν και οι ναοί, τα ξωκλήσια, το κοιμητήριο, οι ιερείς και ψάλτες.
Στο Κεφάλαιο του Πολιτισμού η συγγραφέας πραγματεύεται τα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, τα ήθη και έθιμα, τις παροιμίες, τα αινίγματα, τους θρύλους τις δοξασίες, τις δεισιδαιμονίες, τους  Πολιτιστικούς  και Αθλητικούς Συλλόγους.
Το πόνημα τελειώνει με το Φωτογραφικό παράρτημα, και το τοπικό Λεξιλόγιο.
Η αίσθηση του αναγνώστη είναι αναμφίβολα μαγευτική!
Έτσι όπως προκύπτει μέσα από τη στοχαστική διάθεση, την άκρα ευαισθησία, τη δραστική έκφραση και το καλλιεργημένο βλέμμα -όχι επιδεικτικό αλλά μετρημένο και ουσιαστικό- η συγγραφέας παραδίδει στην τοπική κοινωνία του Διαλεχτού ένα διαλεχτό, ολοκληρωμένο, σύνθετο και καλά οργανωμένο έργο.
Οι κάτοικοι του Διαλεχτού έχουν ένα λόγο παραπάνω τώρα να αισθάνονται υπερήφανοι για τον τόπο τους αλλά και για το πνευματικό αυτό δημιούργημα! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

επικοινωνιστε μαζι μας