Ένα ποτάμι έχει το Βαλτινό, τον Παλιοπόταμο. Πηγάζει από τη λίμνη στο Καλάμι. Κατεβαίνοντας χωρίζει την έκταση του Βαλτινού από τις εκτάσεις των χωριών Διαλεχτού, Πρίνου, Γοργογυρίου, Δενδροχωρίου, συνοικισμού Ματσουκαίικων, Φήκης και συναντιέται με τον Κεφαλοπόταμο στη Θέση «Σμίξη» κάπου εκεί που συνορεύουν τα κτήματα Βαλτινού, Κάτω Ελάτης και Φήκης. Περνάει τόσο κοντά από την περιφέρεια του χωριού, που παραλίγο να ακουμπήσει, να γλείψει τα οικόπεδα 5-10 σπιτιών.
Θαυματουργές και ευεργετικές αυτές οι φλέβες και γιατί το καλοκαίρι ξεδιψούσαν και δρόσιζαν ανθρώπους, ζώα και φυτά, και γιατί ομόρφαιναν γενικά όλο το χωριό.
Γέφυρες
Ο Παλιοπόταμος, το μικρό το ποταμάκι που περνούσε μέσα από το χωριό, και οι φλέβες σε ορισμένα σημεία καθιστούσαν δύσκολη τη διάβαση, είτε γιατί σ΄αυτό το σημείο πλάταιναν κάπως είτε γιατί εκεί τα νερά τους ήταν κάπως περισσότερα.Σ΄ αυτά λοιπόν τα σημεία έγιναν γέφυρες μικρές, μεγάλες και μεγαλύτερες, κατασκευασμένες από λισιές και πρόχειρα ξύλα έως από σίδερο και μπετόν.
Οι άλλες γέφυρες, τα γεφύρια και τα γεφυράκια έγιναν για να περνιούνται εύκολα οι φλέβες και το μικρό ποταμάκι και έχουν να κάνουν με διάφορες ονομασίες, κυρίως τοπωνυμίων ή επωνύμων από κατοίκους του χωριού μας.
Γέφυρα τσιμεντένια κοντά στο μεγάλο αρτεσιανό εκεί, όπου σήμερα υπάρχει το δέλτα της Δημοσιάς και των δρόμων που περνάνε μπροστά από τα σπίτια του Αντώνη Μάμαλη και του Βαγγέλη Πέτρου. Έγινε από τον τότε Δήμαρχο Πιαλίων Ευάγγελο Χρηστάκο (1907 – 1914).
Γεφυράκι ξύλινο – λισιά μπροστά στο Σαρακίνα, ανάμεσα στα οικόπεδα Κ. Καλυβιώτη και Γ. Ιωάννου σήμερα στο σημείο όπου υπάρχει μια τρίγωνη πλατειούλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου