Το Βραβείο για την καλύτερη ποιητική συλλογή απονεμήθηκε φέτος στον τρικαλινό ποιητή Ηλία Κεφάλα για τη συλλογή του: «Γραφέας του φυσικού έπους», εκδ. Θράκα.
Στις11-3-2023,
στην Πάτρα έγινε με μεγάλη επιτυχία η απονομή των ποιητικών βραβείων Jean
Moréas 2022, για εκδόσεις του 2021, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στο
Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η κριτική επιτροπή από τις 12 ποιητικές συλλογές που δημοσιεύθηκαν ως υποψήφιες του βραβείου στις βραχείες λίστες καλύτερης ποιητικής συλλογής επέλεξε τον «γραφέα του φυσικού έπους» του Ηλία Κεφάλα ως καλύτερη συλλογή του έτους 2021.
Ο Ηλίας Κεφάλας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς ποιητές της γενιάς του ᾽70. Σήμερα ζει με την σύζυγό του, Αθηνά, στον γενέθλιο τόπο του, στο χωριό Μέλιγος των Τρικάλων, φωτογραφίζοντας τη φύση, δημιουργώντας ποίηση, γράφοντας δοκίμιο και πεζογραφία και ασκώντας λογοτεχνική και εικαστική κριτική σε περιοδικά λόγου και τέχνης. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, πολωνικά.
Τα βραβεία «Jean Moréas» θεσμοθετήθηκαν από το Γραφείο Ποιήσεως και απονέμονται κάθε χρόνο τιμώντας έτσι τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή της χώρας μας και προβάλλοντας την ποιητική τέχνη στο αναγνωστικό κοινό. Τα βραβεία απονέμονται τόσο στην καλύτερη ποιητική συλλογή δόκιμου ποιητή ή ποιήτριας όσο και στην καλύτερη ποιητική συλλογή πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή ή ποιήτριας. Απονέμεται επίσης βραβείο για το σύνολο του έργου, ειδικό βραβείο «Κωστής Παλαμάς», βραβείο για την ανάδειξη των ελληνικών γραμμάτων στο εξωτερικό και φέτος ειδικό βραβείο «Θανάσης Νάκας». Τα βραβεία, μοναδικά εκτός Αθηνών σε τέτοιο επίπεδο, είναι αναγνωρισμένα από την λογοτεχνική κοινότητα της χώρας μας.
Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν κάθε χρόνο προσωπικότητες των γραμμάτων καθηγητές Πανεπιστημίου, ποιητές και κριτικοί Λογοτεχνίας. Φέτος την τελετή της απονομής των Διεθνών Βραβείων Ποίησης Jean Moréas 2022 προλόγισε ο πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως Αντώνης Σκιαθάς, ποιητής και κριτικός Λογοτεχνίας και εμπνευστής των βραβείων, καλωσορίζοντας τα τιμώμενα πρόσωπα, που μετέβησαν στην Πάτρα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και τους θιασώτες της ποίησης και γενικότερα της λογοτεχνίας που γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου.