Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Τσολιάς στα ανάκτορα από το Βαλτινό



Συνηθίζεται από πολλούς να παραστέκονται και να φωτογραφίζονται μαζί με τους Τσολιάδες που φρουρούν το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.
Οι Εύζωνοι είναι ψηλοί και άριστα εκπαιδευμένοι. Έχοντας φωτογραφηθεί άπειρες φορές από τους τουρίστες και τους ντόπιους έχουν γίνει διάσημοι.
Όμως, στην προκειμένη περίπτωση  ο συγχωριανός Χρήστος Ιωάννου (Πυροσβέστης) είχε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί με περηφάνια και καμάρι, πλάι –πλάι με τον ανεψιό του Εύζωνα, Γεώργιο Κ. Ιωάννου, που υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία στην Προεδρική φρουρά της Βουλής.
Ο Χρήστος Ιωάννου ένοιωθε διπλά υπερήφανος πλάι στον ανεψιό του, πρώτον για την ιδιότητά του που είναι Έλληνας και δεύτερον γιατί γνωρίζει πως, είναι ύψιστη τιμή για τον κάθε στρατιώτη να επιλεγεί για να γίνει Εύζωνας, πράγμα που ο ανεψιός του, Γεώργιος το κατάφερε!
Έτσι αφού στην αρχή παρακολούθησαν το τελετουργικό της αλλαγής φρουράς, μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη,  έβγαλαν και τις καθιερωμένες αναμνηστικές, αλλά γεμάτες περηφάνια φωτογραφίες!


Ο Εύζωνας Γεώργιος Κ. Ιωάννου

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ


Λέω γιὰ τὸ νερό:
Νὰ εἶναι ἀπὸ μέταλλο ἤ ὄχι;
Ὄχι; Τότε ποῦ βρίσκει δύναμη καὶ μὲ σηκώνει
Καὶ μὲ τσακίζει στὶς ἀκτές;
Νὰ εἶναι μήπως ἀπὸ σάρκα; Σίγουρα εἶναι
Ἀλλιῶς, γιατὶ φωνάζει «ἄχ» καὶ «μή», κάθε ποὺ μπήγω
Τὸ μαχαίρι μου
Νὰ εἶναι πάλι ἀπὸ αἷμα; Δύσκολα λέω ὄχι
Γιατί, ποῦ βρίσκει αὐτὸ τὸ ἄλικο καὶ βάφει
Τὰ ἀκροδάχτυλά του.
Ἀλλὰ καὶ πάλι νὰ πεῖς δὲν εἶναι ἀπὸ κρασί;
Τόσα μεθύσια ἔκανε τοῦ ἥλιου
Στὰ φαρμακερὰ τοῦ Αὐγούστου μεσημέρια
Μοῦ φαίνεται ἔτσι ἁπλὰ πρέπει νὰ τὸ σκεφτῶ:
Ἀπὸ ὅλα εἶναι τὸ καθαρὸ νερό
Ἡ πιὸ μεγάλη θαλπωρή
Ἡ τελευταία ἐλπίδα τῶν πραγμάτων
Τὸ χῶμα, ὁ ἀφρός, ὁ ἄνεμος καὶ τὰ κεριὰ τῆς σπαραγγιᾶς
Καὶ τὰ νεροκολόκυθα
Ἀπὸ ὅλα εἶναι τὸ καθαρὸ νερό
Καὶ ἡ βροχὴ τῶν μπιζελιῶν καὶ ἡ ἀναπνοὴ τοῦ σίδερου
Καὶ ἡ μαύρη στέρνα τοῦ ἁλατιοῦ μὲ τὶς βαθιὲς χαράδρες
Καὶ αὐτὴ ἡ πικρὴ σταλαγματιὰ ποὺ στάζει μὲς στὰ μάτια μας
Καὶ ἡ νύχτα, καὶ ἡ μέρα, καὶ οἱ ἐποχὲς
Καὶ τὰ μοιρογνωμόνια τοῦ χρόνου

Του Ηλία Κεφάλα
[Από τη συλλογή "Μεταλλαγή στο Απροσδόκητο", Αιγόκερως 1982, Θεωρία 1984

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Απεβίωσε ο Δημήτριος Γ. Κολοβελώνης



Απεβίωσε ο συγχωριανός μας Δημήτριος Κολοβελώνης του Γεωργίου και της Κωνσταντινιάς, το Σάββατο 21 Μαίου 2016, σε ηλικία 74 ετών.
Ο Δημήτριος Κολοβελώνης γεννήθηκε το 1942 στο Βαλτινό. Παντρεύτηκε με την Αγορίτσα, το γένος Αθαν. Ψύχου και απόχτησαν τρία παιδιά. Το Γεώργιο, τη Κωνσταντινιά  και την Έλλη.

Εγγραφές – Επανεγγραφές παιδιών στον Παιδικό Σταθμό


Το Τμήμα Παιδικής Μέριμνας και Τρίτης Ηλικίας της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Τρικκαίων, ανακοινώνει ότι άμεσα ξεκινούν μόνο οι επανεγγραφές των παιδιών στους παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Τρικκαίων για το σχολικό έτος 2016-2017 ενώ με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των γονέων, διαφορετικό ορίζεται το χρονικό διάστημα των νέων εγγραφών για τη φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Τρικκαίων στο σχολικό έτος 2016-2017.
Συγκεκριμένα:
Για τις αιτήσεις επανεγγραφής: τα έντυπα των αιτήσεων θα διατίθενται στην έδρα του εκάστοτε Παιδικού-Βρεφονηπιακού Σταθμού, στα γραφεία του τμήματος Παιδικής Μέριμνας και Τρίτης Ηλικίας καθώς και (ηλεκτρονικά) στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων (www.trikalacity.gr – διαδρομή ΔΙΟΙΚΗΣΗ – Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας – Τμήμα Παδικής Μέριμνας).
Η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών καθώς και ο έλεγχος αυτών θα γίνεται στην έδρα του εκάστοτε Παιδικού-Βρεφονηπιακού Σταθμού του Δήμου, από 20 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2016.
Για τις αιτήσεις νέων εγγραφών: τα έντυπα των αιτήσεων θα διατίθενται στα γραφεία του τμήματος Παιδικής Μέριμνας και Τρίτης Ηλικίας καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων (στην παραπάνω διαδρομή) για το διάστημα από 19 έως 30 Αυγούστου 2016.
Η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών καθώς και ο έλεγχος αυτών θα γίνεται στην έδρα του εκάστοτε Παιδικού-Βρεφονηπιακού Σταθμού του Δήμου (της 1ης επιλογής στην αίτηση), από 1 έως 9 Σεπτεμβρίου 2016.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εφόσον τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας των σταθμών και υπάρχουν κενές θέσεις, δύνανται να υποβάλλονται αιτήσεις εγγραφής.
Τμήμα Παιδικής Μέριμνας και Τρίτης Ηλικίας:
Άτομα επικοινωνίας: Δήμου Όλγα & Παπαδημητρίου Μαριέτα, Τηλ.2431063213 / 2431063215.

Για τον Παιδικό Σταθμό «Αερόστατο» ΒΑΛΤΙΝΟΥ
Υπεύθυνη: κα Κωνσταντίνα Μπάλτου
Ταχ.Δ/νση: Βαλτινό Τρικάλων
Τηλέφωνο: 24310 94575

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Βαλτσινιώτικο παραμύθι «Ο μάντης Βαλτσινιώτης»



Μια φορά και έναν καιρό, επί τουρκοκρατίας, το 1787, όταν ο Αλή Πασάς διορίστηκε πασάς των Τρικάλων και διοικούσε τα Τρίκαλα, ένας Βαλτσινιώτης μάντης έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή και έκανε προφητείες.
Μια μέρα προέβλεψε πότε ακριβώς θα πέθαινε ένας στενός φίλος και συνεργάτης του Αλή Πασά.
Η προφητεία αυτή βγήκε αληθινή και ο Πασάς προληπτικός, όπως ήταν, φοβήθηκε μήπως ο μάντης μαζί με τις προφητικές ικανότητες είχε κάνει και τίποτα μάγια, που σκότωσαν τον φίλο του, γι' αυτό αποφάσισε να καλέσει τον μάντη στο σεράι του, με σκοπό να τον εξολοθρεύσει.
Ζήτησε λοιπόν, να φέρουν μπροστά του τον Βαλτσινιώτη μάντη και του είπε:
-Μαθαίνω, ωρέ γκιαούρη, ό,τι είσαι πολύ έξυπνος, και ό,τι κάνεις προφητείες. Μπορείς να προβλέψεις και πότε θα πεθάνεις;
Ο Βαλτσινιώτης, προαισθανόμενος το κακό που ερχόταν, είπε στον Αλή Πασά.
-Πασά μου, εκείνο που γνωρίζω είναι πως θα πεθάνω τρεις μέρες πριν από σένα!!!
Ο Αλή Πασάς αιφνιδιάστηκε, ταράχθηκε, θύμωσε αλλά πάνω από όλα φοβήθηκε…
Δεν γνωρίζουμε πότε πέθανε ο Βαλτσινιώτης μάντης, όμως από εκείνη την ημέρα, ο Αλή Πασάς τον είχε πάντα υπό την προστασία του, μη βρέξει και μη στάξει, στο σεράι του.

Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!


Εμπνευσμένο από κείμενο του βιβλίου "Μεσοχώρα 1989-90"

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Το ημερολόγιο της Κατοχής του Γ. Παπαϊωάννου

Του Δημήτρη Τσιγάρα

Εκδόθηκε πρόσφατα το νέο βιβλίο του ερευνητή – συγγραφέα Νεκτάριου Κατσόγιαννου με τον τίτλο «Το ημερολόγιο της Κατοχής» του Γιώργου Παπαϊωάννου, το οποίο είχα την ευκαιρία και την τύχη να φιλοτεχνήσω το εξώφυλλό του, και να σχεδιάσω και να επιμεληθώ αυτή την έκδοση.
Πρόκειται για ένα ιστοριογραφικό βιβλίο, που προέκυψε από το προσωπικό ημερολόγιο που κρατούσε στα χρόνια της Κατοχής ο αείμνηστος Γ. Παπαϊωάννου και το εμπιστεύθηκε στον ερευνητή και συγγραφέα Νεκτάριο Κατσόγιαννο.
Ένα ημερολόγιο που περιγράφει λεπτομερειακά τα συμβάντα της εποχής 1941 – 1944, στα Τρίκαλα και φωτίζει την φρίκη του φασισμού, ενώ συγχρόνως μέσα από τα φύλλα του, ξεδιπλώνεται ποικιλοτρόπως η ανθρώπινη δύναμη για ελευθερία και η ανάγκη για ανεξαρτησία και σεβασμό προς την πατρίδα.
Ένα ημερολόγιο γραμμένο κρυφά, στο κρύο και στο μισοσκόταδο, με την αγωνία και τον κίνδυνο να αποκαλυφθεί, από την εμφάνιση κάποιου καταδότη ή κάποιου στρατιώτη των κατοχικών δυνάμεων.
Μια κραυγή αγωνίας ενός εφήβου που κάθε μέρα έβλεπε να διαδραματίζονται σε κάθε γωνιά της πόλης μας σκηνές βίας, πείνας και απόγνωσης.
Ο Γ. Παπαϊωάννου, με θάρρος, κατέγραφε με κάθε λεπτομέρεια, όλα τα γεγονότα που συνέβαιναν στην πόλη των Τρικάλων καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του νομού.
Ό,τι ακούει, ό,τι διαβάζει και ό,τι πέφτει στην αντίληψή του το καταχωρίζει και το καταγράφει στο ημερολόγιό του.
Με αντικειμενικότητα καταχωρίζει στο ημερολόγιό του τη δράση των μαυραγοριτών, των διάφορων οργανώσεων (Ε.Ο.Ν., Ε.Ε.Ε., Ε.Α.Σ.Α.Δ., Ε.Π.Ο.Ν., Ε.Λ.Α.Σ. κ.ά), τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις των ελλήνων, παραθέτοντας με λεπτομέρειες τα γεγονότα, και τα ονόματα των θυμάτων.
Στις 268 σελίδες του βιβλίου εξελίσσεται το δράμα της ζωής των Τρικαλινών και αναδεικνύονται οι διάφορες πτυχές της δύσκολης εκείνης περιόδου, σε μια Ελλάδα ταπεινωμένη και κυριευμένη από το σκότος του φασισμού.

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Το Μουσείο Eλληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα



To Μουσείο Eλληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Φιλοξενεί συλλογές του συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη σχετικές με την ελληνική εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα.
 Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή και φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με τα Ελληνικά Γράμματα και τον Ελληνικό Πολιτισμό με τρόπο απλό και βιωματικό, ώστε να αποτελέσει ένα χώρο πολιτισμού, μάθησης, εκπαίδευσης και επιστήμης.
H παρουσίαση των εκθεμάτων του Μουσείου είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη.

ΣΥΛΛΟΓΕΣ του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας

1.Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
· Βιβλία, τετράδια και σχολικά αντικείμενα, με πληροφορίες για την σχολική ζωή στο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Σχολαρχείο, Γυμνάσιο και Λύκειο από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.
· Βιβλία, αντικείμενα και πληροφοριακά στοιχεία για τα Ελληνικά Σχολεία εκτός του Ελλαδικού χώρου (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Κύπρος, Αμερική και πρώην Σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης).
· Μαθητικές ποδιές, πηλίκια με την κουκουβάγια, σήματα, δερμάτινες, υφαντές και κεντητές τσάντες, τίτλοι σπουδών, σχολικά περιοδικά και παιχνίδια των
2. Νεοελληνικός Διαφωτισμός
Παλιές εκδόσεις έργων των Μεγάλων Διδασκάλων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (Αδ. Κοραή, Ευγ. Βουλγάρεως, Ν. Δούκα ) και ιδιαίτερα των Θεσσαλών λογίων (Κ. Κούμα, Θ. Φαρμακίδη, Δ. Πύρρου και άλλων), που εκδόθηκαν κυρίως στο Παρίσι και στη Βιέννη,
3. Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς
Δυο προθήκες αφιερωμένες στους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και συγγραφείς. Εργα του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Θουκυδίδη και άλλων Ελλήνων Συγγραφέων της Αρχαιότητος με κείμενο Ελληνικό ή παράλληλο Ελληνικό - Λατινικό. Εκδόσεις από τα φημισμένα τυπογραφεία της Ευρώπης κατά την χρονική περίοδο 1500-1800.
 4. Από το χειρόγραφο στο έντυπο
Μια ξεχωριστή προθήκη για το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε με Ελληνικό κείμενο, η Γραμματική του Κωνσταντίνου Λασκάρεως του Βυζαντίου. Δυο εκδόσεις του βιβλίου αυτού στη Βενετία, η πρώτη από το τυπογραφείο του Πάνου Θεοδοσίου και η άλλη από το τυπογραφείο του Νικολάου Γλυκύ Στην ίδια προθήκη ένα χειρόγραφο του καλλιγράφου Βασιλείου Χαρίτωνος του εξ Αδριανουπόλεως.
5. Αίσωπος
Παλιές εκδόσεις με γκραβούρες των μύθων του Αισώπου.

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Για τη γιορτή της μάνας


Κύριε
σού έφερα το πρόσφορο
ζεστή ακόμα η σαρξ με σφραγίδα
εδώ το χαρτονόμισμα να δώσεις κάτι στο κερί που σου διαβάζει οδυρμούς εν περιλήψει
κι εδώ είναι το χαρτί με των ψυχών τα ονόματα
Όσα μπορείς αγίασον.
Για την Γεωργία κυρίως ενδιαφέρομαι
ήτανε κάποτε η μάνα μου 
Τώρα δεν ξέρω τι συγχωνεύσεις έκανες αν σε κοινό αυλάκι ρέει το ίδιο αίμα με το ξένο
.... Γεωργία. Να σ' την δείξω μην την μπερδέψεις
με άλλες έτσι που κατάργησες τα επίθετα
κατάργησες τις ανομοιότητες
Μόνο διακριτικό που τους απέμεινε είναι πόσο τους ξέχασαν
και πόσο ακόμα τους θυμούνται...
...Αυτή είναι, δες την καλά
Κοίτα μη μου αγιάσεις ξένη μάνα
και γίνει η στοργική ορφάνια μου
μετά από τόσα χρόνια μητριά μου...".

Δανεισμένο από την Κική Δημουλά

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Τρικκαίων



Τα ονόματα των νέων αντιδημάρχων του Δήμου Τρικκαίων ανακοίνωσε την Πέμπτη 5 Μαΐου 2016, ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε στους εκπροσώπους τοπικών ΜΜΕ, στο γραφείο του.
 "Δ. Βασταρούχας, Ε. Λεβέντη, Ντ. Δήμα, Χρ. Γούλας, Αχ. Λασπάς, Ε. Πούλιου είναι οι νέοι αντιδήμαρχοι του Δήμου Τρικκαίων, ενώ παραμένουν οι Χρ. Γάλλου-Δαλκαφούκη και Χρ. Αναστασίου". 
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε τη σημαντική σύζευξη που επιτεύχθηκε, ανάμεσα στους έμπειρους και στους νέους αντιδημάρχους. «Μια «συνταγή» που ακολουθείται και τώρα, καθώς η δημοτική ομάδα αποτελείται ως επί το πλείστον από νέα σε ηλικία άτομα» όπως υπογράμμισε.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων τόνισε, επίσης, το σημαντικό έργο που προσέφερε κάθε ένας από τους αποχωρούντες αντιδημάρχους, εξειδικεύοντας για τον καθένα:
– ο κ. Αλέκος Πολυμερόπουλος επιτέλεσε σημαντικό έργο στην καθαριότητα, παρά το λειψό προσωπικό και τις δύσκολες συνθήκες, όντας πάντα παρών. Συνέδεσε, επίσης, το όνομά του με τον – μετά από πολλά χρόνια – καθαρισμό των οχθών και της κοίτης του Ληθαίου ποταμού, εντός του πολεοδομικού ιστού.
– η κ. Βασιλένα Μητσιάδη, η οποία προώθησε πλήθος δράσεων σε ζητήματα πολιτισμού, παιδείας και πολιτισμού, όπως: εκδηλώσεις επί 2 χρόνια στη δράση ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, πρόγραμμα code girls και χορού στη περιφέρεια, άνοιγμα της πινακοθήκης Μαρκέλλου για θεατρική παράσταση, Παραστάσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πλήθος παρεμβάσεων σε διδακτήρια, ουσιαστική παρέμβαση στο Κολυμβητήριο.
– ο κ. Γιάννης Κωτούλας, με τις δράσεις στον τομέα του πρασίνου (κοπές επικίνδυνων δέντρων, ταχύτητα στο κλάδεμα καλλωπιστικών φυτών κ.α.), τον Κανονισμό Κοινόχρηστων Χώρων, τη βελτίωση και την ταχύτητα στην οργάνωση των υπηρεσιών αρμοδιότητάς του, τους χώρους πρασίνου (κόμβος οδού Καλαμπάκας, εργατικά Σωτήρας),
– ο κ. Χρυσόστομος Κυρίτσης, με τη νέα δυναμική στον τομέα των αδελφοποιήσεων, με δράσεις στα θέματα του ορισμού πλαισίων για τη διαφήμιση και τη μείωση της ρύπανσης, αλλά και με πρωτεύοντα ρόλο στο σημαντικό infokiosk που ήδη αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες.

Αποσπάσματα του βιβλίου «Η σκιά του ταξιδευτή» του Κώστα Καλδάρα




Από την παρουσίαση του βιβλίου «Η σκιά του ταξιδευτή» του Κώστα Καλδάρα, στα Τρίκαλα («ΣΟΥΙΤΑ ART CAFE» 4-5-2016).
Ο ίδιος, ο συνθέτης και συγγραφέας Κώστας Καλδάρας, διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίου του, με τους ήχους πιάνου από τη Βιργινία Καραφούσια. Το βιβλίο είναι η πρώτη συγγραφική παρουσία του Κώστα Καλδάρα και αναφέρεται σε ένα ταξίδι στις πόλεις της Ευρώπης και της Β. Αφρικής. 

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Με επίτιμο Δημότη τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας γιόρτασαν φέτος τα «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ» στο Μαυρομμάτι




Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα φετινά «ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΕΙΑ» στο Μαυρομμάτι, Καρδίτσας, το χωριό του Αρχιστράτηγου του 21  Γεώργιο Καραϊσκάκη την Δευτέρα 2 Μαΐου 2016.
Κορυφαία στιγμή η ανακήρυξη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη της γενέτειρας του ήρωα.
Η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας λάμπρυνε την κορυφαία αυτή εκδήλωση μνήμης, καθώς το μεγαλειώδες πλήθος κόσμου που προέρχονταν από πολλές περιοχές της χώρας μας, κατέκλεισε στην κυριολεξία το Μαυρομμάτι, πράγμα που πιστοποιεί την τεράστια σημασία που έχει για ολόκληρη την περιοχή μια τέτοια πολιτιστική εκδήλωση.


Στην εκδήλωση εκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο παραβρέθηκαν, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, των Κομμάτων, των Θρησκευτικών και Στρατιωτικών αρχών καθώς και τοπικών φορέων, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, κλπ.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμνηστική ελαιογραφία, η οποία  απεικονίζει τον Γ. Καραϊσκάκη, έργο του Θεσσαλονικιού ζωγράφου Περικλή Μπαλάφα.
Την παραμονή της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, του τροπαιοφόρου τελέστηκε Μέγας εσπερινός στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου – Καραϊσκάκη, με την παρουσία πλήθος πιστών από πολλές περιοχές της χώρας.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Η γιαγιά μου ως φωτομοντέλο


Δεν ξέρω αν την ταλαιπωρούσα με τις δικές μου ηθογραφικές ανησυχίες, αλλά μου φαίνονταν πως πολλές φορές το χαιρότανε και η ίδια να ποζάρει και να συμμετέχει σ’ αυτή τη διαδικασία. Είχε καταλάβει και έπρεπε να βοηθήσει ώστε, τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα του τόπου να κληροδοτηθούν στις επερχόμενες γενιές και αυτό της έδινε δύναμη και ευχαρίστηση να το κάνει.


Πριν από είκοσι χρόνια το επιχειρήσαμε.
Σκηνοθετούσαμε το θέμα και εκείνη, σχεδόν με επαγγελματισμό φωτομοντέλου, λάμβανε θέση, έμπαινε στο ρόλο και έτσι την φωτογράφιζα καταγράφοντας πολλές παραδοσιακές εικόνες.


Η γιαγιά μου, η Αικατερίνη Τσιγάρα, εδώ και πολύ καιρό «μας άφησε χρόνους», όμως, μας άφησε και κληρονομιά αρκετές εικόνες από την τοπική παράδοση που αποκαλύπτουν και αναδεικνύουν τον παλαιότερο τρόπο ζωής, των κατοίκων του χωριού μας.


Ένα δείγμα από αυτές τις φωτογραφίες παρουσιάζουμε παρακάτω.

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ“Η Σκιά του Ταξιδευτή” του Κώστα Καλδάρα


Την Τετάρτη 4 Μαίου στις 7μμ στην Μουσική Σκηνή ΣΟΥΙΤΑ Art cafe θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Καλδάρα, “Η Σκιά του Ταξιδευτή” (εκδόσεις Οδός Πανός).
Το διήγημα είναι η πρώτη συγγραφική παρουσία του συνθέτη Κώστα Καλδάρα και αναφέρεται σ' ένα ταξίδι στις πόλεις της Ευρώπης και της Β. Αφρικής. Είναι ένα οδοιπορικό αυτογνωσίας και ανάμεικτων συναισθημάτων, που περιγράφονται με σαρκασμό και χιούμορ, που όπως το χαρακτήρισε κι ο ποιητής Γιώργος Χρονάς, είναι ένα ταξίδι στο ταξίδι.
Είναι η σύντομη ζωή του ταξιδευτή που αφήνει την σκιά του στα πλακόστρωτα των πόλεων, με αντάλλαγμα εμπειρίες, εικόνες, χρώματα, γεύσεις, ζωή. Για 10.000 μοναχικά χιλιόμετρα στους δρόμους και με 7 καράβια, ταξιδεύει ο έρωτας κι ερωτεύεται το ταξίδι.
Κι όπως γράφει κι ο συγγραφέας, “Κάθε αναχώρηση, κάθε ταξίδι, είναι και μια απαγωγή του εαυτού μας. Κυνηγημένοι από την αστυνομία της συνήθειας, απαιτούμε τα λύτρα, σε μικρά χαρτονομίσματα ευτυχίας. Σημείο παράδοσης, κάποια άγνωστη διεύθυνση, στο μέλλον”.
Η παρουσίαση, θα συνοδεύεται από αφηγήσεις εμπειριών, ανάγνωση αποσπασμάτων, αλλά και μουσικές εκπλήξεις απ' τους τόπους που πέρασε ο ταξιδευτής.
Στην εκδήλωση τον Κώστα Καλδάρα, θα συνοδεύει στο πιάνο η  Βιργινία Καραφούσια.



Ενώ την Πέμπτη 5 Μαΐου, στις 9:00μμ θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων, μια άλλη σημαντική εκδήλωση.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ Μια βραδιά αφιέρωμα
στον Απόστολο & στον Κώστα ΚΑΛΔΑΡΑ
Μια συναυλία αφιερωμένη στα τραγούδια του μεγάλου μας Έλληνα συνθέτη Απόστολου Καλδάρα, που με την προσφορά του στον πολιτισμό, τίμησε την Ελλάδα, αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Τρίκαλα. Μια επιλογή απ' τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Απόστολου Καλδάρα, θα συνυπάρξουν σε μια μοναδική βραδιά με τραγούδια του γιου του Κώστα Καλδάρα, ενός επίσης σημαντικού σύγχρονου συνθέτη.
Δύο εξαιρετικές ερμηνεύτριες, η μοναδική Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Μαίρη Δούτση η οποία με το μεγάλο ταλέντο της έχει αρχίσει να αφήνει ήδη το στίγμα της στο ελληνικό τραγούδι, θα αποδώσουν τα αθάνατα τραγούδια του Απόστολου και τα πιο σύγχρονα του Κώστα, με τον μαγικό τρόπο που μόνο οι αληθινές ερμηνεύτριες ξέρουν.
Θα ακουστούν τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα, που έχουν καθιερώσει ερμηνευτές όπως τον Καζαντζίδη, τον Μπιθικώτση, την Πολύ Πάνου, τον Νταλάρα, την Αλεξίου και πολλούς άλλους και τραγούδια του Κώστα, που έχουν ερμηνεύσει νεότεροι καλλιτέχνες, όπως η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Μελίνα Κανά, αλλά κι ο Γιώργος Νταλάρας η Ελένη Βιτάλη και άλλοι.
Στην συναυλία όμως αυτή, οι Τρικαλινοί καλλιτέχνες θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού εκτός τη μουσική και τους στίχους των δύο συνθετών, θα ακουστούν τραγούδια κι από τις συνεργασίες του Απόστολου και με άλλους σπουδαίους Τρικαλινούς στιχουργούς, όπως ο Γιώργος Σαμολαδάς, ο Κώστας Βίρβος, αλλά και μια σπάνια επί σκηνής συνύπαρξη αξέχαστων τραγουδιών του Απόστολου Καλδάρα και του Βασίλη Τσιτσάνη.
Η πενταμελής ορχήστρα που θα συνοδέψει τα τραγούδια της συναυλίας, αποτελείται από τους μουσικούς:
Απόστολος Ζαφειρίου: μπουζούκι, λαούτο, μαντολίνο, φωνή
Βιργινία Καραφούσια: πιάνο
Βαγγέλης Ψαθάς: κλαρίνο, φλογέρες
Βαγγέλης Δερβόκης: μπάσο
Κώστας Διαμαντής: τύμπανα, κρουστά
κι ο συνθέτης Κώστας Καλδάρας: κιθάρα, φωνή
Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Κώστας Καλδάρας
Διοργάνωση: Δήμος Τρικκαίων & Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη

Πέμπτη 5 Μαΐου, 9:00μμ. Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Ο οβελίας στο Βαλτινό - Πάσχα 2016



Το  Πάσχα, εκτός όλων των άλλων, για τους περισσότερους Έλληνες σημαίνει και παραδοσιακό γλέντι γύρω από την σούβλα όπου σιγοψήνεται ο οβελίας.
Το σουβλιστό αρνί, ο λεγόμενος οβελίας, είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού αλλά και ολόκληρης της ημέρας στην Ελληνική παράδοση που με το κοκορέτσι, την μαγειρίτσα και τα κόκκινα αυγά, συνοδευόμενα με ποτά και μουσική, συνθέτουν το γιορτινό τραπέζι.
Συλλέξαμε μερικές Πασχαλινές εικόνες από το ψήσιμο του οβελία στο Βαλτινό, την Κυριακή 1 Μαίου 2016, και δημιουργήσαμε ένα βίντεο, το οποίο είναι αφιερωμένο σε όλους τους συγχωριανούς.

Ανάσταση στο Βαλτινό


«Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός» έψαλε ο ιερέας Κων/νος Ζαχαράκης, ανυψώνοντας τις λαμπάδες με το φως της αναστάσεως, στον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου Βαλτινού.
«Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός» επανέλαβαν θριαμβικά και οι ψάλτες.
Οι πιστοί έσπευσαν με τις λευκές λαμπάδες να πάρουν το άγιο φως.
Στη συνέχεια ο κόσμος κατευθύνθηκε έξω από τον ναό για να τελεστεί υπαίθρια η λειτουργία της Αναστάσεως.
Και να, μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου, ακούγεται από τον ιερέα το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασιν, ζωήν χαρισάμενος»!
Και να, οι καμπάνες σημαίνουν θριαμβικά!
«Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη»! εύχονται οι άνθρωποι και δίνουν το φιλί της αγάπης στους δικούς τους, και στον διπλανό τους εάν τύχει.
Πάσχα, ας μη λησμονούμε, σημαίνει διάβαση, πέρασμα, έξοδος.
Αυτή η «εορτή των εορτών» μας καλεί σε μια πολυδιάστατη έξοδο: Έξοδο από την απογοήτευση που δημιουργεί η ανέχεια, τα οικονομικά αδιέξοδα, οι αναταραχές στην περιοχή μας, η σύγχυση και η αμηχανία που προκαλούν τα προσφυγικά κύματα και οι συνέπειές τους. Έξοδο από την απογοήτευση που συσσωρεύουν η πίκρα της αδικίας, της συκοφαντίας, το παράπονο και η αγανάκτηση από την αχαριστία αυτών που ευεργετήσαμε ή και από την προδοσία αυτών που αγαπήσαμε. Έξοδο από την απογοήτευση που φέρνει η κάμψη της υγείας, ο πόνος της ασθένειας ή ο μόνιμος αποχωρισμός συγγενών και φίλων. Έξοδο από την απογοήτευση που δημιουργούν τα λάθη, οι πτώσεις, οι αμαρτίες, οι αποτυχίες μας.
Μέσα στο πασχαλινό φως, μπορούμε να βλέπουμε με αισιοδοξία και δημιουργική σκέψη τη ζωή μας, με τη βεβαιότητα ότι η πορεία και η εξέλιξη της ανθρωπότητας δεν γίνεται ερήμην του Δημιουργού του κόσμου. Και ακόμη, να προχωρούμε σε τολμηρές παρεμβάσεις και δίκαιους κοινωνικούς αγώνες, αρχίζοντας από το άμεσο περιβάλλον μας, την οικογένεια, την πόλη, τον τόπο μας.  Ας αντλήσουμε, λοιπόν, από τη σημερινή λαμπρή εορτή δύναμη αντιστάσεως στην παρακμή που μας απειλεί, δύναμη αλληλεγγύης και αγάπης. Η πνοή της Αναστάσεως ας στηρίζει την πορεία μας για έξοδο από κάθε μορφή απογοητεύσεως.

Χριστός Ανέστη, Χρόνια πολλά!

επικοινωνιστε μαζι μας