Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Εσείς έχετε ακούσει κανένα τραγούδι του Γκάτσου;

 

Ο ταξιτζής ήταν περίπου πενηντάρης, ηλιοκαμένος και ξερακιανός. Στρίβοντας στην οδό Τροίας, μας έπιασε το φανάρι της Δροσοπούλου. Απέναντί μας, υπήρχαν τεράστιες αφίσες του Σώτου Παναγόπουλου, αγαπημένου τραγουδιστή του Καραμανλή. Βλέποντάς τες, ο οδηγός έγινε ξαφνικά ομιλητικότατος... «Τώρα αυτός εδώ τί θέλει και τραγουδάει;» απευθύνθηκε στο Νίκο.

«Θα έχει και αυτός το κοινό του» του απάντησε εκείνος, τη στιγμή που άνοιγε το φανάρι.

«Τί κοινό του, κύριε... Δεν ξέρω, μπορεί εσάς, που έχετε κάποια ηλικία, να σας αρέσει, αλλά τί να πω... Πήγα στη συναυλία του Ξαρχάκου στον Λυκαβηττό και τρελάθηκα..! Θα μου πεις, έχει συνεργάτες ο άνθρωπος. Έχει αυτόν τον Γκάτσο, σε πάει από ’δω, σε πάει από ’κει, κάθε τραγούδι κι ένας ολόκληρος κόσμος, αλλιώτικος! Εσείς έχετε ακούσει κανένα τραγούδι του Γκάτσου;»

«Κάτι έχουμε ακούσει κ εμείς», του απάντησε ο Γκάτσος. «Θα μου πεις, είναι μεγάλος ποιητής ο άνθρωπος», μονολόγησε ο ταξιτζής. «Σας παρακαλώ, κύριε, μετά τη Δωδεκανήσου να σταματήσουμε» του λέει ο Γκάτσος. «Τί σας οφείλω;» «Τριάντα δραχμές». «Ορίστε πενήντα. Δε θέλω ρέστα», είπε ο Νίκος και βιάστηκε να κατεβεί αφού καθόταν προς τη δεξιά πόρτα. Μετακινούμενη κ εγώ προς τα δεξιά, ρώτησα τον οδηγό: «Και τώρα, κύριε, θέλετε να μάθετε ποιος είναι ο Γκάτσος;» «Ποιος είναι;» ρώτησε εκείνος με αμηχανία.

«Ο κύριος!» του απάντησα, δείχνοντάς του τον Νίκο. «Ο κύριος...» ψέλλισε σε πλήρη αμηχανία κι έστρεψε το πρόσωπό του, σαν να τον ρωτούσε με τα μάτια. Ο Νίκος έγνευσε καταφατικά, με χαμόγελο. «Τα σέβη μου, κύριε. Συμπαθάτε με αν είπα κάτι που δεν έπρεπε.»

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΘΗ ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ

«Πολιτιστικοί διάλογοι συμπερίληψης και αλληλεγγύης».

 

Ο Σύλλογος Φίλων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων, διοργανώνει ένα τριήμερο πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων με δράσεις για άτομα με αναπηρία και την προσβασιμότητά τους στη μουσική και στον πολιτισμό.

Οι δράσεις έχουν τίτλο «Πολιτιστικοί διάλογοι συμπερίληψης και αλληλεγγύης».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
– Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 19.00, διεξαγωγή αγώνος μπάσκετ με αναπηρικά αμαξίδια στην πλατεία Μακαρίου, στο παλιό Δεσποτικό. (Στον αγώνα θα συμμετέχουν αθλητές από την ομάδα του Αστέρα Τρικάλων).

– Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, στο υπαίθριο Δημοτικό θέατρο, στο Φρούριο θα δοθεί συναυλία με τη συμμετοχή των σχολείων για ΑμεΑ στα Τρίκαλα και των ΚΔΑΠ ΜΕΑ της πόλης των Τρικάλων. (Συμμετέχουν η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων και η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας).

– Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μουσικός περίπατος, τριών χιλιομέτρων, στα σπίτια των τρικαλινών δημιουργών. (Κατά τη διάρκεια του περιπάτου στο κέντρο της πόλης, με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, θα λάβουν χώρα πολλές μουσικές εκπλήξεις).

Σε όλες τις δράσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.



επικοινωνιστε μαζι μας