Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Βίντεο-άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες νεόνυμφων ζευγαριών του Βαλτινού

 Βίντεο-άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες νεόνυμφων ζευγαριών του Βαλτινού. Μέρος Α΄



Βίντεο-άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες νεόνυμφων ζευγαριών του Βαλτινού. Μέρος Β΄



Βίντεο-άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες νεόνυμφων ζευγαριών του Βαλτινού. Μέρος Γ΄


«Έχουμε μόνο να περάσουμε μικρές χαρές και μικρές λύπες, σαν μικροί κι ασήμαντοι άνθρωποι που είμαστε… Αλλά δεν πειράζει, ας τις μοιραστούμε κι αυτές! Γιατί όπως λένε, ο πόνος μοιρασμένος είναι μισός και η χαρά μοιρασμένη είναι διπλή».

Οι φωτογραφίες των βίντεο-άλμπουμ προέρχονται από τα οικογενειακά αρχεία των κατοίκων του Βαλτινού που με την ευγενική παραχώρησή τους, από τους συγγενείς των αντίστοιχων οικογενειών, δόθηκε η δυνατότητα να  ψηφιοποιηθούν, να ταξινομηθούν και να προβληθούν με σεβασμό, ώστε να αποτελέσουν διαθέσιμο λαογραφικό υλικό του τόπου μας προς μελέτη.

Γι’ αυτό οφείλω πολλές ευχαριστίες σε όλους εκείνους που είχαν την καλοσύνη να μου τις εμπιστευθούν, ώστε να αξιοποιήσω, όλο αυτό το πολύτιμο αρχείο, καταγράφοντας, διασώζοντας και προβάλλοντας τις διάφορες εκφάνσεις του λαϊκού μας πολιτισμού.

Παρατηρώντας τις φωτογραφίες των νεόνυμφων ζευγαριών του Βαλτινού, μέσα από μια προσεκτική παρατήρηση και πιο ερευνητική ματιά, πολλά είναι τα ηθογραφικά στοιχεία εκείνα, που μπορεί να αντλήσει κανείς. Εκτός από τα ενδυματολογικά στοιχεία της νύφης, που αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο, μπορούμε να παρατηρήσουμε και να δούμε πολλά άλλα ηθογραφικά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα, ότι οι νύφες των πρώτων δεκαετιών του 1900, παραμένουν αγέλαστες και μόνο προς το τέλος του μισού αιώνα αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα χαμόγελα. Παρατηρούμε επίσης πως η ομπρέλα, μέχρι το 1950 αποτελεί το απαραίτητο αξεσουάρ της νύφης, ενώ από το 1950 και εφεξής την ομπρέλα αντικατέστησε η ανθοδέσμη. Χαρακτηριστικό στοιχείο της νυφικής ενδυμασίας, το ασημένιο περίτεχνο ζωνάρι (ασημοζούναρο) στη μέση της νύφης. Αίσθηση κάνει και ο κεντητός διάκοσμος των παλαιότερων νυφικών με τα διάφορα λαογραφικά στοιχεία. Στην εξέλιξή του, το νυφικό αποκτά ποικίλους σχεδιασμούς, ενώ οι νύφες, από την εποχή του 1950, φοράνε στα χέρια τους άσπρα γάντια. Στους γαμπρούς παρατηρείται ότι η πιο συνηθισμένη γαμπριάτικη ενδυμασία αποτελούνταν από το μαύρο, μάλλινο παντελόνι, λευκό πουκάμισο και μάλλινο σακάκι, ενώ από τη δεκαετία του ΄50, και μετά οι γαμπροί άρχισαν να φοράνε γραβάτα ή παπιόν και στο τσεπάκι από το σακάκι τους, έχουν άσπρο μαντήλι. Από το 1960 μέχρι και σήμερα, η ενδυματολογική πορεία των νυφικών, αλλά και των γαμπριάτικων κουστουμιών, χαρακτηρίζεται από την ποικιλότητα τύπων και σχεδίων, καθώς η ένδυση έχει βιομηχανοποιηθεί.

Δ. Τ.


επικοινωνιστε μαζι μας