Τετάρτη 30 Απριλίου 2025

Κατασκευή τραπεζοπάγκων για πικνίκ, από την Κοινότητα για το δάσος της Παναγίας

 

Με πρωτοβουλία της Τοπικής Κοινότητας Βαλτινού και πνεύμα συνεργασίας, οι κάτοικοι του χωριού μας ενώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για να κατασκευάσουν τραπεζοπάγκους που τοποθετήθηκαν στο δάσος της Παναγίας, έναν αγαπημένο προορισμό για την Πρωτομαγιά. Η δράση αυτή οργανώθηκε με σκοπό να προσφέρει ένα πιο άνετο και φιλόξενο περιβάλλον για όλους όσοι επιλέξουν να γιορτάσουν την Άνοιξη κοντά στη φύση.

Η κατασκευή έγινε με απλά υλικά και πολύ μεράκι: ξύλο από υπεύθυνη υλοτομία, καρφιά, εργαλεία, βάψιμο, και - πάνω απ’ όλα ομαδική δουλειά. Οι εθελοντές, με χαμόγελο και ενθουσιασμό, συνέβαλαν στο έργο, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά τη δύναμη της συνεργασίας και της αγάπης για τον τόπο μας.

Οι νέοι τραπεζοπάγκοι τοποθετήθηκαν σε σημεία με όμορφη θέα κάτω από σκιερές δρύες και φτελιάδες, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να ξεκουραστούν, να απολαύσουν το φαγητό τους και να συνδεθούν με τη φύση.

Η Πρωτομαγιά φέτος θα έχει ένα ακόμα λόγο για να μείνει αξέχαστη: το αποτύπωμα της κοινής προσπάθειας και της φροντίδας για το κοινό καλό.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαλτινού κ. Βάιος Τσιγάρας, απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την κατασκευή και βαφή των τραπεζοπάγκων, στους: Κώστα Σταμούλη, Αντώνη Τσιγάρα, Κωνσταντίνο Βλαχοδήμο, Σάκη Γουλόπουλο, και Βάιο Τσιγάρα του Βασιλείου, καθώς και στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για τη στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας!

Η προσφορά του χρόνου, της εργασίας και της θετικής διάθεσής σας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και δείχνει πως, όταν ενωνόμαστε με κοινό σκοπό μπορούμε να δημιουργήσουμε όμορφα και χρήσιμα πράγματα για όλους.

Η συμβουλή όσων εργάστηκαν έκανε το δάσος μας ακόμη πιο φιλόξενο για την πρωτομαγιά και για κάθε άλλη μέρα που θα μας φέρει κοντά στη φύση.

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!

Η αναβίωση του εθίμου «Τα κλήδονα» στο Βαλτινό

 

Το έθιμο του κλήδονα αποτελεί μια παλιά λαϊκή παράδοση που αναβιώνουν σχεδόν κάθε χρόνο στο Βαλτινό και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ιδίως σε αγροτικές και ορεινές κοινότητες. Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη των χρόνων και συνδέεται κυρίως με τη μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη, την ανάγκη προστασίας της σοδειάς, αλλά και με στοιχεία κοινωνικής και λαϊκής πίστης.

Ο «Κλήδονας» ή τα «Κλήδονα» είναι ένα έθιμο, μια λαϊκή μαντική διαδικασία, σύμφωνα με την οποία αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Η ίδια η λέξη υπάρχει από την εποχή του Ομήρου, «κλήδων» ονομαζόταν ο προγνωστικός ήχος, και κατ’ επέκταση το άκουσμα προφητείας, ο συνδυασμός τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων ή πράξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής, στον οποίο αποδιδόταν προφητική σημασία.

Στο Βαλτινό, η αναβίωση του εθίμου του «Κλήδονα» σύμφωνα με την παράδοση έχει ως εξής:
Την παραμονή της Πρωτομαγιάς οι γυναίκες του χωριού συγκεντρώνονταν και έβγαιναν στην εξοχή να μαζέψουν τα κλήδονα.

Πρόκειται για κάτι αναρριχώμενα ευλύγιστα φυτά, με τα οποία κάνουν στεφάνια και τα φορούν στα κεφάλια τους.

Παράλληλα μέσα σε μια φτήνα (πήλινο δοχείο) γεμάτη με «το αμίλητο νερό», δηλαδή νερό που έχει αντληθεί και μεταφερθεί βουβά από ανύπαντρες κοπέλες, ρίχνονται διάφορα αντικείμενα, όπως δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, καρφίτσες, κουμπιά, σταυροί, νομίσματα κλπ. Καθένα από τα αντικείμενα αυτά το «μελετούν» στο όνομα ορισμένου προσώπου.



Στη συνέχεια, η φτήνα σκεπάζεται με κόκκινο ύφασμα «κλειδώνεται» και τοποθετείται σε ανοιχτό χώρο.
«Κλειδώνουμε τον κλήδονα με του Μαγιού τη χάρη,
κι όποια ’χει καλό ριζικό να δώσει να τον πάρει».
Εκεί παραμένει όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων, για να «ξαστριστεί».
Οι κοπέλες επιστρέφουν ύστερα στα σπίτια τους. Λέγεται ότι τη νύχτα αυτή θα δουν στα όνειρα τους το μελλοντικό τους σύζυγο.

Την Πρωτομαγιά το απόγευμα, συναθροίζονται οι κάτοικοι του χωριού στην πλατεία και ανοίγουν τον κλήδονα.
«Ανοίγουμε τον κλήδονα με τ’ Αι θανασιού την χάρη,
και όποια έχει καλό ριζικό σήμερα να το πάρει».

Και ανασύρουν ένα-ένα από το αγγείο τα αντικείμενα, που αντιστοιχούν στο «ριζικό» κάθε κοπέλας, απαγγέλλοντας ταυτόχρονα δίστιχα, είτε όπως τα θυμάται, είτε από συλλογή τραγουδιών ή ακόμη από ημεροδείκτες.

Το δίστιχο που αντιστοιχεί στο αντικείμενο της κάθε κοπέλας θεωρείται ότι προμηνύει το μέλλον της και σχολιάζεται από τους υπόλοιπους, που προτείνουν τη δική τους ερμηνεία σε σχέση με την ενδιαφερόμενη.

Προς το σούρουπο, όταν τελειώσει η μαντική διαδικασία, ανάβουν φωτιά, στην πλατεία του χωριού και καίνε την καλύβα.
Μετά το τέλος όλης αυτής της διαδικασίας στήνεται μεγάλο γλέντι στο οποίο συμμετέχει όλο το χωριό.

Την Πρωτομαγιά, το απόγευμα, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βαλτινού διοργανώνει τη αναβίωση του εθίμου «Τα κλήδονα» και το «Κάψιμο της καλύβας στην πλατεία του χωριού.








Μαγευτικές αεροφωτογραφίες του οικισμού Βαλτινού

 

Μια σειρά από μοναδικές φωτογραφίες, του συγχωριανού μας Γιάννη Α. Βαγγελού, τραβηγμένες από ψηλά με drone, αποκαλύπτουν την ομορφιά και την αρμονία του οικισμού Βαλτινού. Μέσα από το φακό, ξετυλίγονται οι ασφαλτόστρωτοι δρόμοι που διακλαδώνονται ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια με τις κεραμοσκεπές, δημιουργώντας ένα ζωντανό ψηφιδωτό ιστορίας και παράδοσης. Η κεντρική πλατεία σημείο συνάντησης και κοινωνικής ζωής ξεχωρίζει με το τριγωνικό της σχήμα και για τη γραφικότητά της, το Δημαρχείο, το Γυμνάσιο και Λύκειο, το Δημοτικό σχολείο, ο ναός του Αγίου Αθανασίου, καθώς και το δάσος της Παναγίας με το εξωκλήσι και τα σκιερά δέντρα που το αγκαλιάζουν, συνθέτουν την εικόνα του χωριού μας.

Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά..., οι αυλές των σπιτιών μοιάζουν με πολύχρωμες πινελιές πάνω στον καμβά της φύσης, ενώ οι δρόμοι που οδηγούν στις παρυφές του οικισμού φανερώνουν τη γλυκιά συνύπαρξη ανθρώπου και τοπίου.

Αυτές οι αεροφωτογραφίες αποτελούν τα παράθυρα σε μία καθημερινότητα, που κρατάει ζωντανό το πνεύμα του χωριού και προσκαλούν τον επισκέπτη να το γνωρίσει από κοντά.


Ο οικισμός του Βαλτινού

Ο οικισμός του Βαλτινού

Ο δρόμος προς το δάσος της Παναγίας

Το δάσος της Παναγίας